Misc 04/08/2019

El rei de Tailàndia: concubina i exempcions fiscals tres anys després d’arribar al tron

La casa reial de Tailàndia, la més rica del món segons un estudi de Forbes, posseeix un patrimoni de 31.000 milions d’euros

i
Joan Callarissa
2 min
Gent El rei de Tailàndia: concubina i exempcions fiscals tres anys després d’arribar al tron

El rei Vajiralongkorn de Tailàndia, considerat el més ric del món, estarà exempt de pagar impostos sobre la major part de les seves propietats, segons un anunci del govern del país asiàtic. La mesura, que arriba tres anys després que assumís el càrrec, afectarà els terrenys i béns immobiliaris propietat del monarca quan “siguin utilitzats en assumptes d’estat, reials o per agències sota el comandament del rei”, “en qualsevol altra activitat del rei, la família reial o per a l’interès públic”, i “com a llocs de culte per qualsevol religió”, tal com recull l’edicte emès per la casa reial.

La casa reial de Tailàndia, la més rica del món segons un estudi de Forbes, posseeix un patrimoni de 31.000 milions d’euros. Un ingent patrimoni administrat per l’Oficina de la Propietat de la Corona, que ja estava exempta d’impostos gràcies a una llei del 1948. No obstant això, el juliol del 2017, el Parlament d’aleshores va aprovar una esmena a la llei, segons la qual l’oficina quedava sota l’autoritat única del rei Vajiralongkorn -fins aleshores havia depès del ministeri de Finances- però deixava d’estar exempta de pagar impostos. Aquella voluntat queda ara en dubte després que l’edicte governamental en capgiri de facto els efectes.

El monarca Vajiralongkorn va accedir al tron el 2016, després de la mort del seu pare, el reverenciat Bhumibol, que era considerat per molts tailandesos el pare de la nació i que havia regnat durant 60 anys. Vajiralongkorn ha adoptat una actitud més intervencionista que el seu pare. Per exemple, exigint canvis en la Constitució -aprovada el 2016- per assumir el control de cinc agències estatals responsables de la seguretat i d’assumptes reials que sempre havien depès del govern. Aquests canvis s’han produït en el context d’un país amb una de les lleis de lesa majestat més estrictes del món, que impedeix a la pràctica qualsevol debat públic sobre les decisions del monarca.

Potser per això, el rei, de 67 anys, s’ha pogut permetre aquest juliol el luxe de convertir la poligàmia en oficial al país, en formalitzar la relació que tenia amb la seva amant, Sineenat Wongvajirapakdi, de 34 anys. Aquest gest es va fer amb tota la pompa a través d’una cerimònia oficial el dia del seu aniversari i davant de la seva esposa, la reina Suthida, amb la qual porta tres mesos casat. Per legalitzar la situació, la casa reial tailandesa ha assegurat que el rei i Sineenat estan “casats oficialment segons la llei i la tradició”. Això implica que ara la que era la seva amant té el tractament també de reina i és també la seva consort.

stats