Parlant Clar

Andorra segueix patint problemes estructurals greus, com és l’encaix amb Europa, el model sanitari, el model territorial o el mateix sistema electoral i democràtic amb l’accés a la nacionalitat


Fa un any, mentre preparàvem les eleccions generals que s’albiraven a l’horitzó, vam decidir que el nostre lema de campanya seria “Parlem Clar”. Va ser una decisió basada en la constatació que, massa sovint, el llenguatge polític s’allunya de la realitat i del quotidià que vivim els ciutadans. Una dinàmica que des d’SDP volíem i volem seguir trencant, acostant-nos a les preocupacions de les persones i aportant-hi respostes clares i pragmàtiques, defugint de la retòrica i la demagògia que massa sovint contaminen el discurs polític.

En aquests darrers dotze mesos, hem intentat sempre ser fidels al “Parlem Clar” en els nostres plantejaments i les nostres actuacions. Hem parlat clar, de vegades massa clar pel gust d’altres grups polítics, però no hem defugit i no defugirem de seguir explicant com veiem Andorra i com ens agradaria veure-la. Per això hem de constatar, molt al nostre disgust, que el 2015 no ha estat un bon any per Andorra en la majoria d’aspectes. Un cop més les nostres mancances com a país han estat més evidents que les nostres forces. Tot i que al principi del 2015 semblava que a nivell econòmic havíem tocat fons i potser començàvem a remuntar, portats per una millora de la situació a Espanya, el desgavell de BPA ens ha fet recular de nou diversos esglaons.

Aquest afer ha fet aflorar les velles i noves debilitats del país, començant per un poder polític incapaç de fer front als reptes que ens planteja el món globalitzat. Al cap de 10 mesos del seu esclat, un cop ja refredada la pressió mediàtica externa, seguim sense cap solució a la vista, amb milions d’euros d’estalviadors bloquejats, centenars de llocs de treball en suspens, i desenes d’empreses penjant d’un fràgil fil. L’opacitat de l’actuació del Govern de DA, constatada per una majoria de ciutadans, ha generat, a més, una terrible desconfiança en el país que el sector financer, entre altres, està patint.

Aquest 2016 estic segur que seguirem patint les conseqüències de l’afer BPA. Però no ens podem aturar com a país, com s’ha aturat gairebé l’activitat legislativa el 2015, on ha marcat mínims. Andorra segueix patint problemes estructurals greus, com és l’encaix amb Europa, el model sanitari, el model territorial o el mateix sistema electoral i democràtic amb l’accés a la nacionalitat. Són problemes que ja no podem defugir amb l'ara no toca, o amb el qui dia passa any empeny. Des d’SDP estem disposats a afrontar-los, a posar-los sobre la taula i a treballar amb la resta de forces polítiques per resoldre’ls, parlant clar. És posant fil a l’agulla que farem d’Andorra un país més fort, més cohesionat i més preparat per afrontar els reptes que encara no podem veure però que ens apareixeran pel camí.

No hem de perdre l’esperança, desanimar-nos, o resignar-nos al pensament únic dominant dels últims anys. Hi ha altres visions, altres solucions, tan diverses i valides per construir el futur d’Andorra com ho són tots els ciutadans i ciutadanes que el construeixen dia rere dia amb el seu esforç, el seu treball i el seu sacrifici. En seguirem parlant clar tot aquest any però per començar no vull deixar de desitjar-vos un molt bon any 2016, que sigui sensiblement millor que el 2015.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF