Confiança passada per aigua

Quan ens volem posicionar com un destí de salut i benestar, el cop és brutal, però per mi encara és més fort el cop a la confiança que tenia en les autoritats sanitàries i com aquestes vetllen per la nostra salut

L’aigua mineral embotellada és un sector altament regulat i controlat, com recordava el catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, mentre presentava els resultat de l’anàlisi de l’aigua provinent de la Font d’Arinsal el passat dilluns. El 12 i 13 d’abril s’encenien les alarmes a Catalunya per un brot de gastroenteritis causada per diversos lots de garrafes d’aigua provinents de la font d’Arinsal. L’empresa distribuïdora Eden va retirar immediatament més de 6.000 garrafes de 925 empreses però tot i així el brot ha acabat infectant a gairebé 5.000 persones.

La investigació tant a Catalunya com a Andorra es va iniciar aleshores, i tot apuntava ja cap a la presència d’un norovirus en l’aigua. El Govern d’Andorra va decidir en un primer moment aturar la producció de les garrafes de 20 litres, i el dia 20 va decidir aturar totalment la producció de la font d’Arinsal fins que no arribessin els resultats de les anàlisis. Dilluns el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ja apuntava, amb les anàlisis definitives, de la presència massiva de norovirus dins de l’aigua, d’origen fecal humà, descartant de fet la hipòtesi d’una contaminació puntual i limitada. Dimarts encara, després que en roda de premsa ens queixéssim del silenci de Govern, el Departament de Salut emetia un comunicat que minimitzava el problema i entrava gairebé en contradicció amb les conclusions de la Generalitat de Catalunya.

Ahir a la tarda, finalment!, el ministre de Salut compareixia i explicava la gravetat real de l’assumpte: la font està totalment contaminada pel norovirus. Es procedia aleshores i només aleshores a retirar del mercat tots els productes d’Aigua d’Arinsal i a recomanar que no es consumeixi. Gairebé dues setmanes des de l’inici de l’alerta sanitària!

Més enllà de la gravetat de la situació que deixa aquesta empresa tocada de mort, sent el primer cop a la història que una aigua mineral embotellada apareix contaminada, tot aquest afer ens ha de fer reflexionar sobre diversos punts i hem de demanar explicacions als responsables polítics.

Hi ha, al meu parer, quatre preguntes fonamentals a les quals els responsables de Govern hauran de respondre de manera convincent. Primer, per què Salut no va aplicar el principi de precaució i no va fer retirar des de l’inici tots els productes d’Aigua d’Arinsal quan existia la possibilitat, encara que remota, que la font estigués contaminada? Segon, com Salut pot passar en menys de 24 hores de gairebé negar la contaminació a tot el contrari? Tercer, com pot ser que en un sector altament regulat i controlat no s’hagi detectat aquesta contaminació fins que no apareixen els primers casos de gastroenteritis? Quart, si la font estava contaminada ja a principis d’abril, com és que Salut diu que no hi han casos de gastroenteritis relacionats amb el consum d’aigua d’Arinsal a part els casos de les garrafes?

No sé si estem davant un cas d’inacció, de faltes o d’errades en els controls. Sols les respostes a aquestes i d’altres preguntes ens ho diran. Però el que sí ha faltat en tot aquest afer és competència en els actors implicats. Malauradament sembla que una altra vegada ens ha anat gran, hem anat a remolc dels esdeveniments contínuament i ens ha causat un dany reputacional terrible i irreversible que no es limitarà sols a l’empresa Aigües del Pirineu S.L., sinó que s’estendrà a tota la marca Andorra. No m’estranyaria que algú pensés que si no tenim un control estricte de l’aigua embotellada, com deu ser el que es fa de l’aigua corrent que surt per les nostres aixetes. Quan ens volem posicionar com un destí de salut i benestar, el cop és brutal, però per mi encara és més fort el cop a la confiança que tenia en les autoritats sanitàries i com aquestes vetllen per la nostra salut. A aquesta gran crisi de confiança sols podrem fer-hi front si aquesta vegada els actors implicats assumeixen les seves responsabilitats, implementen les mesures que calguin per retornar la confiança i les comuniquen sens falta.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF