Misc 01/09/2013

Les empreses catalanes refinancen crèdits per 4.000 milions aquest any

Fins ara aquest any s'ha renegociat gairebé el mateix passiu financer que durant tot el 2012

i
Ignasi Pujol
3 min

BarcelonaMalgrat que la dificultat d'accés al crèdit és un dels principals problemes del teixit empresarial (l'Estat va registrar al juliol la caiguda més important del crèdit privat de l'eurozona, amb un descens del 10,3%), aquest no és el principal maldecap dels bancs. Sí que ho és, en canvi, el deute amb les companyies que les entitats financeres ja tenen al seu balanç i que, en una gran quantitat de casos, les empreses no es veuen capaces d'afrontar a causa del context econòmic. Això aboca empreses i bancs a seure i renegociar aquest deute (en moltes ocasions, allargant els venciments o activant noves línies de crèdit) per adaptar les condicions dels préstecs a la nova realitat, sis anys després de l'inici de la crisi econòmica.

Fa dues setmanes El Corte Inglés va anunciar el refinançament de 3.800 milions d'euros -una xifra que correspon al 76% del deute total- ajornant els venciments fins al 2021. A Catalunya, fins ara aquest any les principals operacions de renegociació de deute han sumat un import de 4.182 milions d'euros, una xifra que s'acosta als 4.600 milions d'euros refinançats durant tot el 2012.

Intervenció judicial

L'operació més gran ha estat la del grup siderúrgic Celsa, l'empresa catalana de capital familiar més important, amb 4.500 milions d'euros de facturació l'any passat. El grup de la família Rubiralta va pactar al juny amb una quarantena de bancs -liderats per CaixaBank- el refinançament de 2.700 milions allargant venciments en cinc anys.

L'acord ha arribat als tribunals, ja que alguns dels bancs creditors (Natixis, BNP, RBS, ING i Liberbank) no estaven d'acord amb el pacte. Un jutjat mercantil de Barcelona ha obligat aquestes entitats a assumir les condicions pactades amb la resta de creditors.

El grup d'infraestructures Comsa Emte va tancar el mes passat el refinançament de 930 milions d'euros de deute amb tretze entitats financeres. L'acord, que inclou la concessió d'un crèdit sindicat a tres anys i mig, incorpora també el compromís dels accionistes de Comsa Emte -les famílies Miarnau i Sumarroca- d'injectar 40 milions al grup a través d'una ampliació de capital. Aquest també ha estat un requisit sol·licitat per la banca al també grup familiar Ros Roca, que ha renegociat un deute de 80 milions corresponent a l'activitat a Espanya i un altre de 57 milions vinculat a la filial anglesa. La família Roca ampliarà capital al grup per valor de 10 milions.

En bona part dels refinançaments, els pactes amb la banca inclouen compromisos de desinversió per part de les empreses. És el cas de Comsa Emte i de Colonial, que ha renegociat amb el BBVA un deute de 164 milions. A canvi, la immobiliària cedirà al banc actius a Sevilla.

Zeta, el grup editor d' El Periódico de Catalunya , va acordar al juliol el refinançament de 115 milions d'euros de deute amb 17 bancs prorrogant els venciments fins al 2018. El grup ja havia reduït a la meitat el seu passiu financer gràcies a la venda d'actius (per valor de 65 milions) i ha aplicat un ajust laboral considerable.

La immobiliària Restaura, per la seva banda, ha venut actius a la banca per reduir en 60 milions el seu deute. La companyia intenta superar el concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments). Texsa, empresa de materials d'impermeabilització amb seu a Castellbisbal, va renegociar 30 milions de deute però no va evitar el concurs. El grup francès Soprema ha acabat adquirint l'empresa.

La Seda s'ha vist abocada al concurs en no aconseguir un acord per refinançar un deute de 235 milions d'euros. Els experts apunten que l'actual regulació afavoreix que s'arribi a un acord amb la banca dins del concurs. Així ho han fet les catalanes Indo i Filmax, per exemple.

Els grans grups cotitzats, com Gas Natural Fenosa i Abertis, han fet emissions de deute per fer front als venciments d'aquest any. En els pròxims mesos s'hauran de tancar refinançaments importants, com els de Grifols (de 3.500 milions), Colonial (3.000), Ficosa (150) i Irestal (33).

El cert és que els refinançaments han disparat la morositat a la banca, que al juny va assolir la xifra rècord de l'11,61%. Això s'explica per l'enduriment de les condicions que el Banc d'Espanya exigeix al sector financer, que té fins al 30 de setembre per fer aflorar com a impagats crèdits renegociats.

stats