PRIVATITZACIONS
Misc 30/08/2013

El Govern diu que cedir ATLL a Agbar "no és possible"

Santi Vila assegura que l'actual contracte amb Acciona "és plenament vigent"

i
Ignasi Pujol
3 min

Barcelona.La privatització del servei de l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), encarregada de potabilitzar l'aigua que beuen prop de cinc milions de catalans, va tornar ahir al Parlament. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el d'Economia, Andreu Mas-Colell, van assegurar ahir en comissió parlamentària que l'adjudicació d'ATLL es va fer correctament.

Els dos membres del Govern van explicar que l'executiu català ja ha presentat el recurs de cassació al Tribunal Suprem davant de la decisió del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) de revocar l'adjudicació al consorci liderat per Acciona i el banc brasiler BTG Pactual per 995 milions d'euros (298 dels quals ja s'han abonat, mentre que els 696 milions restants es pagaran durant els 50 anys de concessió).

El conseller Vila va argumentar que el TSJC s'ha pronunciat sobre les mesures cautelars sol·licitades tant pel Govern com per Acciona, i no sobre "el fons de la qüestió". Per aquest motiu, Vila va remarcar que l'actual contracte amb Acciona "és plenament vigent". Al mateix temps Vila va dir que revocar el contracte "no és possible ni desitjable". "Considerem que, aplicant la mateixa lògica que va fer servir l'OARCC [organisme dependent de la Generalitat] per excloure l'oferta de l'adjudicatari, s'hauria de fer el mateix amb l'oferta de l'altre concursant, Aigües de Barcelona (Agbar)".

Vila va afegir que retirar l'oferta d'Acciona -que "ofereix una bona qualitat i el mínim preu en la prestació del servei"- provocaria "gravíssims perjudicis a la hisenda pública".

De fet, la Generalitat va imputar els 995 milions del contracte de 50 anys d'ATLL a l'exercici 2012 (l'hi va permetre l'Estat), fet que va fer possible tancar amb un dèficit del 1,96%, i no del 2,4%. Mas-Colell va apuntar que fer-se enrere en l'adjudicació costaria 298 milions. "D'on els trauríem? Potser del PIRMI?, de Salut?", va preguntar el titular d'Economia als grups de l'oposició.

Números vermells

Mas-Colell va insistir que "l'adjudicació es va fer correctament". ATLL arrossegava "un importantíssim dèficit tarifari que comprometia seriosament la continuïtat de les operacions de l'ens", va dir. De fet, el conseller va indicar que durant els últims cinc anys ATLL ha acumulat pèrdues de 128 milions d'euros.

Salvador Milà, diputat d'ICV i exconseller de Medi Ambient (i, com a tal, exresponsable d'ATLL), va dir que "Agbar té dret que se li adjudiqui el servei", segons el TSJC. No obstant, ell mateix va afegir que seria impossible que Agbar gestionés ATLL perquè s'incorreria en una posició dominant, ja que també té adjudicada la distribució de l'aigua a l'àrea metropolitana.

El conseller d'Economia va voler treure ferro al procés judicial dient que, "des d'un punt de vista empresarial, la judicialització és comprensible, ja que hi ha molt en joc".

Tant ERC com el PSC i ICV van defensar la idoneïtat que ATLL seguís sent una empresa pública, mentre que el PP i Ciutadans van qualificar de "nyap" o concurs "bananer" -respectivament- la privatització d'ATLL.

Situació límit

Mas-Colell va argumentar que "el Govern no podia atendre les urgències generades per les pèrdues de l'empresa, i tampoc no podia fer front a les inversions necessàries per mantenir els nivells actuals de garantia i qualitat de subministrament de la xarxa". El deute d'ATLL s'eleva a prop de 700 milions d'euros. La privatització d'ATLL està qüestionada d'ençà que l'OARCC va invalidar aquesta adjudicació en considerar que l'oferta d'Acciona no respectava el termini d'inversions previstes en el plec de condicions del concurs.

La Generalitat i el consorci liderat pel grup Acciona van presentar recursos, però el TSJC els va desestimar i va tornar a confirmar al juliol la decisió de l'OARCC, i a més va apuntar que la concessió s'havia de traspassar a Agbar, tot i que no va entrar a valorar el fons de l'assumpte.

Per la seva banda, Acciona i el banc brasiler BTG van remarcar que el contracte de servei amb ATLL segueix sent "jurídicament eficaç i vinculant per a les parts".

Mas-Colell va avançar que la Generalitat arribarà "fins al final" en aquest procés, però també va apuntar que "el Govern acatarà les resolucions amb sentència ferma de la justícia quan es produeixin".

stats