ENERGIA
Misc 29/08/2013

Gas Natural i Alstom engeguen el mapa eòlic tot i la reforma elèctrica

Els grups inicien la tramitació de tres parcs a la Terra Alta

i
Ignasi Pujol
2 min

Barcelona.Gas Natural Fenosa i Alstom Wind (antiga Ecotècnia), els grans guanyadors del concurs eòlic adjudicat pel Govern a finals del 2010, han iniciat els tràmits per construir tres parcs eòlics a la Terra Alta. Les gestions, fetes a través de la societat Eòlica Tramuntana (participada en un 60% per la gasista i en un 40% per Alstom), estan encaminades a materialitzar els primers parcs del concurs de les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya, que actualment es veu seriosament amenaçat per la reforma elèctrica aprovada pel govern espanyol al juliol.

El nou marc regulatori acaba amb el sistema de primes a les energies renovables, sense les quals els promotors d'instal·lacions de renovables ja han advertit que la viabilitat del negoci està més que qüestionada. De fet, la Generalitat ja ha avançat que no descarta recórrer la reforma davant del Tribunal Constitucional.

90 MW de potència

No obstant, el potencial eòlic de la Terra Alta ha fet que aquestes empreses s'hagin decidit a impulsar els projectes sense tenir clar de quina manera seran retribuïts, segons han explicat fonts del sector. Concretament, les tramitacions parlen de tres parcs eòlics que estaran formats per deu aerogeneradors de 3 megawatts (MW) cadascun. La instal·lació d'aquests 90 MW suposaria una inversió de prop de 140 milions d'euros. Els parcs estaran ubicats als municipis de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Batea.

El projecte inclou la necessitat de construir una nova línia aèria elèctrica d'evacuació de 220 kilovolts (kV) per evacuar l'energia elèctrica generada als tres parcs fins a la subestació elèctrica situada a Garcia, a la Ribera d'Ebre, segons va publicar ahir el Diari de Tarragona .

El concurs de les ZDP suposa un total de 769 MW de potència eòlica, adjudicada en un 60% al consorci format per Gas Natural Fenosa i Alstom. El desplegament de les ZDP suposaria una inversió de 1.300 milions d'euros i la creació de 1.200 llocs de treball. Els problemes legals -dues associacions ambientalistes van acudir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per impugnar el mapa eòlic i el Govern va recórrer al Suprem- i la incertesa sobre el marc retributiu del sector han fet que el concurs de les ZDP es retardi.

La reforma elèctrica estableix que les instal·lacions de renovables seran retribuïdes amb un 75%.

stats