19/01/2013

La mort i el misteri, segons Moisès Broggi

2 min
La mort i el misteri, segons Moisès Broggi

Els darrers mesos de la seva vida, Moisès Broggi va mantenir una conversa amb el filòsof Rafael Argullol sobre els grans temes de l'existència: el sentit de la vida i la mort. És un Broggi oracular, enigmàtic, hermètic, teosòfic -per influència del seu oncle Juli Vallmitjana-, d'una humanitat poètica que es recolza en el sentit comú, però també en clàssics com Shakespeare -el va llegir molt, sobretot durant la guerra-, Sèneca, la Bíblia, Goethe, Zweig, Kessler, Tolstoi, Dostoievski, Cervantes... O en Nostradamus, de qui reivindica la facèta mèdica. Tot això és el que surt en les 60 pàgines de conversa amb Argullol, publicades per Quaderns Crema: Moisès Broggi, cirurgià, l'any 104 de la seva vida .

L'últim Broggi parlava així: "Hi ha una força universal, un jo universal, que en certa manera tendeix cap a l'harmonia". "La força que mou l'univers és la mateixa que mou el cor de l'home". "El tot i el no-res són la mateixa cosa". "La matèria viva, tant l'home com les bèsties, està feta per sobreviure". "A la vida hi ha sempre contrasentits perquè ho veiem tot de molt a prop. Hauríem de mirar més lluny per intuir com actua un poder projector còsmic". "La vida no comença ni s'acaba; la vida és una continuïtat de formes canviants (...) La mateixa idea de metamorfosi, tan atractiva per a totes les cultures, com ens va fer entendre Ovidi, implica no perdre de vista que la vida és canvi i transformació". "El qui arriba a una autoconsciència espiritual s'allunya de la por a la mort. La saviesa implica allunyar-se al màxim d'aquesta por. L'anul·lació del temor. De tots els temors". "Jo l'he vista, la mort". "La saviesa dóna un sentit, no de felicitat, però sí de tranquil·litat i de benestar".

Més: "Els nens prodigi, sobretot en els casos més radicalment prematurs, podrien transportar reminiscències de vides anteriors"."L'horitzó cerebral és molt misteriós perquè el cervell és una matèria i el producte del cervell no ho és. Aquí rau el misteri [...] És matèria i esperit. És el mateix que en física la matèria i l'energia". "Els factors de la personalitat són el cos, el temperament, el caràcter i el destí". "Els nostres quatre genets de l'Apocalipsi són: la fam, l'explosió demogràfica, la depredació humana del planeta i la guerra". "La medicina ha aconseguit malalts morint-se indefinidament. Això és una aberració".

stats