25/09/2011

Coses que es diuen Al Senat d'Espanya

1 min

El gallec Eugenio Montero Ríos va ser un destacat liberal progressista, que va col·laborar amb el general Prim i va arribar a president de govern el 1905. Durant la segona meitat del XIX, va contribuir a modernitzar Espanya contra el reaccionarisme carlí i el caciquisme. Tot i ser catòlic, va fer gestos decisius per separar Estat i Església: per exemple, introduint el matrimoni civil. En els paràmetres d'avui, seria considerat un polític d'esquerres. Potser pertanyeria a l'ala més estatista, si voleu espanyolista, del PSOE. Una mena de José Bono... però de més nivell intel·lectual.

Montero Ríos, que va presidir el Senat en cinc etapes, al juliol va ser recordat a la cambra alta pel jurista José Ramon Parada, en un discurs que mostra com els últims anys la societat espanyola s'ha anat decantant cap a un pensament antiautonomista. Parada va fer èmfasi, sobretot, en la concepció centralista de l'Estat d'aquell oblidat prohom i el va contraposar a la figura de Manuel Azaña, de qui va censurar el seu flirteig amb els nacionalistes catalans.

"Don Eugenio Montero Ríos nunca hubiera hablado en el Senado, ni hubiera permitido que ningún senador se hubiera expresado en esta Cámara, en idioma distinto del castellano o español, nuestro idioma común y oficial. Menos aún hubiera permitido un servicio de traducción para que se entendieran entre sí gallegos, vascos, catalanes y castellanos ". Aquestes coses se senten i es diuen al Saló dels Passos Perduts del Senat. Així està l'ambient.

stats