CRÍTICATV

La gosseta del ministre

A Espejo público d’Antena 3, fa uns dies, el polèmic ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, acudia a defensar l’anomenada llei de transparència. La primera pregunta la va fer el periodista Raúl del Pozo. Esperàvem una pregunta intimidatòria, punyent, per marcar territori ja des del primer moment. “ Ministro, le quería preguntar por su perra Lolita, qué tal está Lolita? ”, li va preguntar Del Pozo. “ El asunto primordial en el día de hoy... ”, es lamentava Susanna Griso. El ministre, satisfet per la displicència del periodista, va aprofitar per fer una d’aquelles reflexions seves, tan interessants i enriquidores, d’altra banda: “ Yo soy de los que opinan que el perro es un ser creado para el hombre, pero no quiero imponer mis sentimientos a nadie, y es cierto que Lolita me hace mucha compañía ”. Del Pozo no deu ser conscient que actituds com la seva no ajuden a fer guanyar prestigi a una professió tan tocada com el periodisme. Fer tan pública i tan evident aquesta connivència amb el poder no ajuda la professió. Quan el quart poder practica la genuflexió des de la primera pregunta, només podem proclamar que el quart poder ha mort.

L’amenaça que ve.No us descobreixo res si us dic que l’ascens de Podem està posant molt nerviosos alguns sectors de la societat espanyola. Alguns mitjans i opinadors de Madrid ja fa dies que estan treballant en una línia: qüestionar la qualitat democràtica del partit de Pablo Iglesias per fomentar un estat d’opinió favorable a la seva il·legalització. La periodista Carmen Tomás ho deixava entreveure de forma molt evident des de la tertúlia d’ El cascabel al gato, a 13TV: “ A mi la legitimidad democrática de un partido que quiere presentarse a unas elecciones democráticas diciendo que los medios de comunicación tienen que estar en manos del poder político para garantizar el pluralismo, cuando es un partido que se hace carantoñas con etarras o filoetarras... a mi esas actitudes no me parecen democráticas y no sé si esto es legítimo ”. Ai! L’únic tertulià que li va parar els peus va ser Carlos Carnicero, que li va recordar que Podem “ tiene el carnet de conducir por la democracia aprovado ”. El que no va recordar Carnicero és qui té la facultat de retirar els carnets. Ai!

Ablació lingüística. A Más Madrid, de Telemadrid, parlaven de la polèmica per les crítiques que havia rebut el futbolista Sergio García, capità de la selecció catalana, per haver parlat en castellà. Els talibans, que utilitzen la llengua com a arma política i no s’adonen que això perjudica la llengua que diuen defensar, no li van perdonar tal ignomínia. A més a més, donen munició a carretades a l’enemic. El tertulià Antonio Naranjo en va deixar anar una de les seves: “ Esto empobrece a los catalanes, esto es el equivalente a la ablación de lengua, lo que les están diciendo es que tienen que ser más paletos para ser más buenos catalanes ”.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF