CRÍTICA TV

Un brindis belga

A Casados a primera vista, d’Antena 3, una de les núvies que hi ha es mereixeria un capítol monogràfic. És la Toñi Muñoz, la mestressa de casa de Cadis que s’ha casat amb un empresari de Bèlgica més gran que ella. El matrimoni no funciona perquè són dues persones que no tenen res en comú. A més a més, cal afegir que el grau de coneixement que té la Toñi sobre el país d’origen del seu marit fa feredat. És més, no té cap problema a dir davant de càmera que “ Bélgica está en Holanda ” i que “ el flamenco es un baile ” quan surt l’idioma flamenc en una conversa. Aquesta parella no té cap futur. De fet, la noia és incapaç de dir pel seu nom al seu marit, Laurent. Ni això, fills meus. I fa la sensació que no és per ignorància, sinó per deixadesa i per una manca absoluta de consideració respecte a la diferència. La supèrbia de la ignorància que tant es premia a la televisió. Per a la Toñi, el que no és espanyol no existeix. No val la pena fer cap esforç a aprendre res de nou o agradar a l’altre. És tristíssim i convida a canviar de canal. Francament, costa de creure que algú pugui convertir el brindis “ Santé! ” en “ Sartén! ” Doncs la Toñi, tot això, ho supera.

Elegància esportiva. En la tertúlia esportiva de Can Cuní, a 8TV, a vegades es viuen moments esperpèntics. L’altre dia estaven comentant la roda de premsa que va fer la representant de Dani Alves, Dinorah Santa Ana, i van patinar de valent. Josep Maria Minguella, tertulià esportiu des de segle II aC, afirmava: “Com ha canviat, això”. I el Cuní l’interpel·lava amb maldat: “Què ha canviat? La senyora?” “No, no, la senyora la respecto molt”. I el diàleg continuava de la següent manera: “La coneixies d’abans i ha canviat?” “Sí, ha canviat una mica”, afirmava el Minguella. I la pregunta top mala llet del Cuní: “S’ha ampliat?” “Sí, sí, s’ha ampliat”, rematava la centrada el Minguella referint-se amb elegància a un aparent sobreprès de la representant del jugador del Barça. Increïble i reprovable. Joc brut.

I l’elegància de Mariló. A Las mañanas de La 1 entrevistaven la cantant Pasión Vega i la col·laboradora Berta Collado va fer una d’aquelles preguntes que fèiem quan teníem 15 anys i ens interessava una noia una mica: “ ¿Tú con quién harías un dueto íntimo, con Antonio Banderas o Rodolfo Sancho? ” Aquest era el nivell. “ ¿Qué quieres decir con íntimo? ”, burxava la Mariló. “ Me refiero a una cosa muy cálida, muy de estar en un escenario pero que los demás no existan, un dueto así de piel ”. I Pasión Vega no contestava, no se sap si perquè tenia dubtes i acabava de descobrir que no era en un programa seriós. I la Mariló, poc amant dels silencis, va disparar amb elegància : “ ¡Que con quién te irías a la cama! ” Amb mà esquerra. Amb subtilitat. Així, generant continguts d’interès per a l’audiència a la televisió pública espanyola.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF