11/07/2016

Obama certifica el moment dolç de la relació amb Espanya

3 min
Obama i Rajoy es van reunir ahir a primera hora de la tarda al Palau de la Moncloa. D’allà el president americà va anar a Torrejón i a la base de Rota.

MadridEl tarannà de Barack Obama, la simpatia amb què mira Espanya i, per damunt de tot, el compromís atlantista dels últims governs de José Luis Rodríguez Zapatero i de Mariano Rajoy, que ha permès als americans incrementar de manera quantitativa i qualitativa la presència militar a la base naval de Rota (Cadis) i a l’aèria de Morón (Sevilla), van valdre ahir per certificar la lluna de mel en les relacions bilaterals entre Espanya i els Estats Units. N’hi va haver prou amb vint hores de viatge oficial (el primer de l’actual president, ja a l’ocàs del seu mandat) perquè quedés clara la sintonia. “No podria demanar un aliat millor que una Espanya forta i unida”, va dir Obama a Rota davant 3.000 militars just abans de pujar a l’Air Force One per tornar als EUA.

Els incidents racials a Dallas van escurçar i alterar l’agenda. La conferència amb emprenedors i el dinar amb els líders socials i polítics (no els sobiranistes, exclosos per la Casa del Rei) que havia de fer avui van caure però es van mantenir les trobades amb Felip VI, Mariano Rajoy i les tropes a Rota, seu de l’escut antimíssils de l’OTAN. La reunió amb més contingut, d’una hora de durada, va ser amb el president Rajoy a la Moncloa. Damunt la taula, l’economia, la política espanyola, la defensa, el Brexit i països estratègics per a ells com Veneçuela, Cuba i Colòmbia. Del TTIP, l’espinós tractat de lliure comerç que la UE negocia amb els EUA, ni una paraula.

Els dos presidents van voler desvincular la relació bilateral de la conjuntura política, singularment de l’espanyola, ara incerta. Obama, promogut pels demòcrates, va evitar demanar explícitament la continuïtat de Rajoy -el PP té com a referent els republicans- però sí que va assenyalar que cal un govern “estable”. Va assegurar que en qualsevol cas “les bones relacions entre Espanya i els EUA no depenen de qui governi”. Rajoy va desplegar argumentari en favor d’un govern fort que alimenti les certeses i consolidi la recuperació. “Faré el que pugui per formar-lo”, va afirmar el líder del PP a les portes d’una setmana en què es veurà amb Albert Rivera, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez.

En el que sí que va fer concessions Obama va ser en el capítol econòmic. Es va felicitar pel “progrés econòmic dels últims anys, que ha sigut difícil”, i va afirmar que cal aprofitar que “molts dels canvis estan donant de si”.

Els riscos de les desigualtats

En el torn que havien pactat els periodistes espanyols, Obama va ser preguntat sobre el risc dels “governs populistes”, l’etiqueta que es penja a Podem. El líder nord-americà va contestar però referint-se a Donald Trump i el Brexit. Va afirmar que hi ha “una certa connexió” entre el populisme als EUA i el que passa ara a Europa amb fenòmens com el Brexit. “Si la integració mundial no és equitativa i només ajuda les elits, hi haurà un populisme cru que ens dividirà”, va dir, unes paraules amb què alertava dels efectes de la desigualtat.

Sobre l’aspirant republicà es va mostrar segur que els americans faran exhibició “de decència i generositat”. Rajoy, en canvi, va declinar opinar perquè, va dir, cal respectar “el que votin els americans”. Sí que van parlar de Veneçuela i de la necessitat de donar “estabilitat” a un país que el PP va convertir en tema el 26-J i on promouen el canvi polític.

Abans de visitar la Moncloa, Obama es va reunir amb Felip VI, que el va visitar a la Casa Blanca en plena campanya del 27-S i en va obtenir la declaració a favor de la unitat d’Espanya que buscava la diplomàcia espanyola. Ahir només proclames d’eterna amistat i reconeixement. A Obama els líders del PSOE, Podem i C’s tampoc l’hi van posar difícil en la trobada a la base de Torrejón. Tampoc haurien pogut: els va concedir deu minuts entre tots tres.

Als EUA sense pernil però amb la Lincoln

Obama va elogiar Espanya, la rebuda, el clima i la gastronomia. Va prometre tornar com a expresident i es va mostrar segur que les seves filles l’acompanyaran per rebels que siguin, perquè els encanta un país que va visitar “menjant barat i sense l’Air Force One” quan estudiava. Rajoy li va regalar un pernil que es va quedar a l’ambaixada perquè la normativa duanera no permetia endur-se’l. Sí que es va endur el llibre que Iglesias li va regalar sobre els antifeixistes de la Brigada Lincoln, que van lluitar amb els republicans a la Guerra Civil.

stats