CORREPINS I BOTICLASTES

La sortida de la crisi

Quan una economia entra en crisi, es comença a especular sobre la forma de la gràfica de sortida. La línia del PIB cau i el camí que pot seguir per tornar cap amunt dibuixa, segons com vagin les coses, la forma d’una lletra.

Es parla de sortida en forma de V, de U, de L o de W. En el primer cas, es tracta de baixada i pujada sense durada de crisi, és a dir, recuperació ràpida. La forma de U vol dir que la crisi s’allargarà una mica més que a la de V, però hi ha recuperació. La forma de L reflecteix una crisi llarga en la qual no es pot determinar quan s’inicia la recuperació. La de W és una crisi amb doble caiguda. Cau l’economia, es recupera, però torna a caure altre cop abans de recuperar-se definitivament. És una lletra que parla de recaiguda.

Jo no sé quina serà la lletra de la recuperació, la veritat. Però sí que us puc donar els tres indicadors que avisaran sobre la recuperació o sobre l’agreujament de la crisi.

Es tracta de: (1) la taxa d’ocupació, (2) el nombre de baixes d’empreses i (3) la taxa de morositat. Una taxa d’atur creixent afecta la demanda i el consum. La destrucció de teixit empresarial vol dir que la recuperació de l’ocupació serà més lenta. I un augment de la morositat indicarà que la creació d’empreses que recuperin el teixit portarà més temps.

Són, per tant, tres indicadors que parlen l’un sobre el següent. Aquesta és una crisi de l’economia real, d’activitat. El 2008, la crisi va ser primer financera i es va traslladar a l’economia real. Però aquest cop és a l’inrevés. Comença a l’economia real i haurem d’evitar que arribi a l’economia financera. Els dos primers indicadors fan referència a l’economia real. Si el tercer indicador, la morositat, augmenta, voldrà dir malauradament que la financera ha començat a veure’s afectada.

Us recomano que seguiu atentament aquestes tres variables. Són les que ens diran si ens n’estem sortint o si la cosa empitjora i s’allargarà. La forma de la lletra només la sabrem quan aquesta pandèmia acabi. L’economia depèn dels contagis, dels brots i de la solució farmacològica.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF