CORREPINSIBOTICLASTES

Vacances escolars

Entrem a la setmana crítica en què els pares que tenen fills en edat escolar ja diuen: “La canalla comença a estar insuportable. Massa dies de vacances. Massa dies sense horaris per llevar-se, dinar i sopar mínimament endreçats. Massa dies de descontrol. Els nens ja estan avorrits. Demanen a crits ordre, estructura, horari, tornar a estar ocupats”.

Cada estiu passa el mateix.

Les vacances escolars del nostre país són una autèntica barbaritat. Els nens acaben a finals de juny i fins a mitjans de setembre no tornen a l’horari lectiu. Són tres mesos sencers. Una quarta part de l’any, tota seguida, en què ens hem de buscar casals d’estiu i colònies per als últims dies de juny i el mes de juliol, quan la majoria treballem. Passem l’agost, tot o part, amb ells, per descomptat. Això sí que toca! I després hem de veure com ho fem per tornar a treballar al setembre mentre encara els tenim per casa gairebé dues setmanes més.

El problema ja no és de conciliació laboral, que també. El problema és per als nens. No és bo ni educatiu, ni tan sols recomanable, que els nens estiguin tres mesos aturats i després durant nou mesos se’ls exigeixi que treballin i estudiïn amb només dues petites parades de Setmana Santa i Nadal. El resultat és que al mes de maig estan esgotats, cremats de l’escola, cansats de les aules i dels seus companys.

Hauríem de fixar-nos en el sistema educatiu britànic. Això ho tenen claríssim. Procedeixen d’una manera ben diferent, però fent els mateixos (o més!) dies de vacances repartits de forma més lògica. Els nens van fent parades d’una setmana o deu dies repartides al llarg d’un calendari escolar que comença el dia 1 de setembre i acaba a mitjans o finals de juliol. Les vacances d’estiu no duren més de cinc o sis setmanes, però van fent aquestes minivacances, que són manejables per als pares i que, a més, fan que l’estudiant no es cremi tant. El curs es fa menys feixuc i les vacances no es fan tan llargues.

Perquè sí, als nens tantes vacances també se’ls fan llargues!

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF