04/11/2020

Una nit que durarà anys

2 min
Un cartell convidant a votar a una església el dia de les eleccions, a Swansea, Carolina del Sud.

En unes eleccions normals a la presidència dels Estats Units, el recompte electoral seria definitiu poques hores després del tancament dels col·legis electorals de la costa oest, però aquestes no són unes eleccions normals ni els temps són ordinaris. Enlloc, però encara menys als EUA. En un món convuls, els Estats Units estan immersos en un estat d’excepció que fa difícil reconèixer els valors tradicionals de la democràcia americana. Donald Trump ha imposat un estil divisiu i caòtic, cru, que connecta amb una part del país, frustrada per la manca d’expectatives en el futur, furiosament antiestablishment i sensible a les amenaces del president quan diu que els demòcrates confinarien el país i n’enfonsarien l’economia amb la seva gestió de la pandèmia. La dicotomia entre economia i salut també forma part de la batalla americana al carrer i, no en va, en alguna de les confrontacions entre seguidors demòcrates i republicans els uns criden “On porteu la mascareta” i els altres “On porteu els bolquers”, en referència al missatge d’autoconfiança i desafiament del virus que ha defensat Trump en contraposició a la visió científica de control de la pandèmia. Les dues propostes electorals representen dos països diametralment diferents i no només en l’estil de l’exercici del poder, sinó en les propostes tant de política interior com exterior.

La nit ha confirmat que l’onada demòcrata només estava en la il·lusió d’alguns observadors europeus i que el país està dividit de manera molt profunda. Trump resisteix, malgrat la manca de gestió de la pandèmia, l’impeachment, els seus obscurs afers empresarials i l’estil venjatiu i masclista desacomplexat.

Un escrutini que va per llarg

La lentitud del recompte per l’extraordinària participació electoral, el fet que cada estat tingui una legislació diferent que permet en alguns casos votar fins divendres, el massiu vot per correu i uns resultats molt ajustats en molts estats anuncien hores i dies d’incertesa fins que els resultats siguin reconeguts pels dos candidats i pels seus votants.

A primera hora de dimecres tot anuncia un recompte llarg i una batalla legal en la qual tots els vots compten. Molt probablement, la batalla política, la confrontació al carrer, passarà ara als tribunals en el país dels advocats. On tot es litiga, també es litigaran uns resultats que s’apunten molt ajustats i, per tant, dramàtics.

Falten encara moltes dades per a una anàlisi reposada, però Donald Trump ha sigut un president testosterònic, divisiu i efectiu per a molts nord-americans i Joe Biden un candidat amb poc carisma que basa les opcions de victòria precisament en no espantar el vot republicà moderat.

Els nord-americans es debaten aquesta matinada electoral entre l’esperança i la por en uns carrers deserts on s’han blindat la Casa Blanca i alguns carrers en previsió d’aldarulls. Caldrà paciència durant dies i potser setmanes. Si algú es precipita a proclamar resultats pot encendre la guspira en un país que mai no havia estat tan polaritzat.

stats