Trapero o la impotència de l'Estat

L'advocada del major Trapero, Olga Tubau, va culminar la seva defensa en l'última paraula del judici a l'Audiència Nacional citant, emocionada, el ministre del segle XIX Manuel Alonso Martínez: "Un ciutadà d'un poble lliure no ha d'expiar les faltes que no són seves ni ser víctima de la impotència o l'egoisme de l'Estat". La frase resumia perfectament una defensa que avui es veu reivindicada amb l'absolució del major del Mossos d'Esquadra i el seu equip. El tribunal no ha vist ni sedició ni tampoc la desobediència amb què la Fiscalia va intentar salvar la cara en un procés viciat des de l'inici.

Trapero ha sigut, com diu Ernesto Ekaizer, "el cap de turc" sobre el qual es pretenia fer caure el fracàs de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional l'1 d'Octubre. El fracàs policial de les tres forces que havien de complir les ordres del Tribunal Constitucional, la Fiscalia del TSJC i la jutge Mercedes Armas. Culpar Trapero era una trampa parada pel coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos el dia 1 d'octubre per criminalitzar l'home amb qui mantenia discrepàncies profundes i antigues sobre el paper i l'autonomia dels Mossos d'Esquadra. Ell era el teòric coordinador de l'operació que no es va coordinar i ell va trencar el teòric dispositiu conjunt.

Durant el judici va quedar clara la posició de Trapero, que va advertir al president Puigdemont i al vicepresident Junqueras que compliria la legalitat vigent. I l'absolució li arriba malgrat els intents del coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena d'implicar-lo en el sanedrí polític independentista. Res més lluny del temperament d'aquest policia, llicenciat en dret, fill del Singuerlín i amb un altíssim sentit del deure policial i de la defensa del cos.

Trapero va arribar a major després d'una dècada de duríssims processos judicials per excessos repressius i va viure amb el 17-A una comunió mai vista de la policia amb la ciutadania. El seu somni era complir la llei amb "proporcionalitat, congruència i oportunitat", i va acabar en un infern.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF