Salvini, el rosari i la Màfia

El populisme d'extrema dreta, tan en voga, està aportant al panorama personatges tan ignorants com capaços de desestabilitzar els fonaments de la democràcia liberal i alhora de connectar amb la frustració i el sentiment antipolític que provoca l'acceleració del món que trepitgem. El nou petit monstre de l'extrema dreta és Matteo Salvini, que ha dinamitat un govern inviable des del seu naixement, i puja com l'escuma a les enquestes –passa del 17% de vots a una previsió del 37%– amb el seu discurs antiimmigració, anti-UE i com Déu mana en la defensa de la moral tradicional.
Salvini afirma sense manies que vol "plens poders" i menysté la separació entre Església i estat mostrant símbols religiosos en les seves arengues. No és clar quin serà el pròxim pas ni si el president Sergio Mattarella aconseguirà un govern alternatiu o tècnic o convocarà eleccions.
El numeret del rosari el va deixar en evidència Nicola Morra, senador calabrès i president de la comissió parlamentària anti-Mafia. Morra va retreure a Salvini la ignorància demostrada amb "l'ostentació del rosari i el vot a la Verge en terra de Calàbria, on hi ha el santuari de la Mare de Déu de Polsi, a la qual es vincula la 'Ndrangheta". "Equival –va dir Morra– a enviar un missatge en codi que un home d'estat, sobretot si és ministre de l'Interior, hauria d'evitar enviar". Amb una mica de sort devia ser ignorància: Pare, perdoneu-lo perquè no sabia el que es feia.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF