ENTREVISTA

Núria Marín: “Espero que la sentència no afecti el govern de la Diputació”

Entrevista a l'alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona

El polèmic pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona ha convertit Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat, 1963) en presidenta de l’ens provincial amb més pressupost de l’Estat. Figura rellevant dels socialistes catalans i membre de la direcció del PSOE, des del 2008 és alcaldessa de la segona ciutat del país, de la qual el 26-M va recuperar la majoria absoluta.

Pedro Sánchez serà investit?

No ho veig fàcil. Però tampoc ho era la investidura a la Diputació i es va produir. Espero que tothom pugui reflexionar i tinguem govern al més aviat possible. Unes noves eleccions no serien una bona notícia i la gent ho entendria malament.

¿Comparteix que Pablo Iglesias no pugui ser en aquest govern?

És una decisió que ha de prendre qui ha de governar, Pedro Sánchez. Per tant, entenc la seva posició, la respecto i li dono suport.

¿El risc més gran és haver de gestionar una condemna dels presos amb Iglesias al govern?

Hi haurà un moment complicat, és evident. La sentència segurament no serà neutra i el president ha de pensar com gestionar aquesta situació de la millor manera.

¿Li preocupa com es gestioni aquesta sentència?

Em preocupa perquè hem gestionat molt malament el passat recent, tant el PP des del govern d’Espanya com els governs a Catalunya. Hem arribat fins aquí per la manca de diàleg. Judicialitzar la política és absurd i dependre d’una sentència és la pitjor situació. La política l’haurà de superar.

Concretem una mica. Què li demanaria a Sánchez?

El que ha fet aquests mesos recents: que els governs puguin parlar i actuar amb normalitat. Però també hem de treballar des de Catalunya i canviar el xip. Hem generat molt enrenou amb el pacte a la Diputació. Per què? Perquè hem ajuntat un partit d’un bloc i un partit d’un altre. Hem demostrat que si parlem i posem al centre allò que ens uneix podem arribar a pactes i acords.

Estaria a favor de l’indult?

Que algú el demanés forma part d’una normalitat.

Estaria a favor que es concedís?

Això és una altra qüestió. Hem de parlar de les coses en el seu moment i no fer especulacions. S’ha fet un judici, ara hi haurà una sentència i confio que serà justa. Tant de bo no siguin necessaris els indults.

¿Vol dir que els presos poden ser exonerats dels seus càrrecs?

No soc advocada i la meva opinió no té base legal. Hi ha persones més implicades i esperen una sentència dura, però no sé què passarà.

¿Ha parlat amb els presos en aquest any i escaig?

No. Vaig rebre una felicitació del Jordi Cuixart quan vaig ser escollida alcaldessa i li vaig respondre.

Els aniria a veure?

No ho descarto, però no s’ha produït l’oportunitat.

¿El PSC explica algunes coses al PSOE que no vol sentir?

Parlem amb total normalitat de Catalunya. Pedro Sánchez és coneixedor de la realitat d’aquí, té molt clar que hi ha un problema polític que s’ha de gestionar i sap com fer-ho.

La resposta a la sentència pot irritar el clima polític i a Madrid no es renuncia al 155. Hi estaria a favor?

Això és hipòtesi rere hipòtesi. Esperem les sentències i llavors podrem opinar de les conseqüències i de com es pot gestionar.

Com va anar l’acord amb JxCat a la Diputació?

El PSC érem la força més votada a la província i havíem d’intentar fer un govern. Amb JxCat s’ha donat l’aritmètica suficient i dimarts que ve tindrem un ple del cartipàs.

¿Descarta que hi hagi lloc al govern per a altres formacions?

En aquests moments farem un govern amb els dos partits que vam signar el pacte, cosa que no impedeix que en un futur puguem incorporar altres formacions a l’executiu.

¿Tem que el govern de la Diputació pugui trontollar amb la sentència?

Serà un moment complicat, i espero que no afecti les institucions i puguem continuar treballant. Som partits amb posicions sovint enfrontades i ho haurem de gestionar, però encara no n’hem parlat.

Ha recuperat la majoria absoluta a l’Hospitalet. Com ho explica?

No m’ho esperava. Pensàvem que les majories absolutes havien passat una mica a la història, però crec que s’ha obtingut per la feina feta i perquè el PSC estem en millors condicions que fa vuit anys. El resultat de Sánchez a l’Estat també hi ha ajudat.

Barcelona i l’Hospitalet comparteixen molts problemes. ¿Tem que hi hagi vasos comunicants amb problemes com la gentrificació o la inseguretat?

El tema de la gentrificació crec que aquí queda molt lluny en relació al que està passant a Barcelona, i el tema de la inseguretat també és diferent. Però hi ha fenòmens que hem d’abordar amb una visió molt diferent de l’exclusivament local, com el tema mediambiental. Hem de treballar plegades ciutats i institucions per abordar els reptes de present i de futur.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF