El jutge Hurtado serà ponent del cas dels 'papers de Bárcenas'

L'Audiència Nacional no vol revelar que el ponent serà l'autor del vot particular de Gürtel

El magistrat Àngel Hurtado, que va perdre la ponència davant la majoria al tribunal del cas Gürtel 1999-2005, s'ha alçat amb la ponència en els primers fets que seran enjudiciats –sense data encara– del cas dels 'papers de Bárcenas' o Comptabilitat B del Partit Popular.

Fonts judicials assenyalen a l'ARA que si bé no s'ha informat encara, la ponència ja ha estat adjudicada a Hurtado, el magistrat que es va oposar a declarar al PP partícip a títol lucratiu pel Gürtel i que va rebutjar deixar constància que el PP i Francisco Correa van crear un "sistema de corrupció institucional".

En una provisió de data 13 de juny, la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional desestima un incident de recusació plantejat per la defensa de Luis Bárcenas contra el jutge José Ricardo de Prada, que integrava el tribunal del cas dels 'papers'.

La providència, que signen la presidenta de la secció, Maria José Rodríguez Duplá, Ángel Hurtado i María Riera Ocáriz, assenyala que "no pertoca la tramitació" de la citada recusació perquè De Prada es troba en serveis especials i ha estat substituït per la magistrada María Riera Ocáriz.

Es pot deduir, tot i que la providència no ho diu, que Hurtado torna a formar part del tribunal i ocupa el lloc del jutge Juan Pablo González, recusat per les seves relacions amb el PP.

Com que, a més, González havia estat designat, segons les noves normes de repartiment de ponències impulsades per la presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional, Concepción Espejel, ponent en el cas dels 'papers de Bárcenas', Hurtado en substituir-la "hereta" també la ponència.

Però la secció segona no informa en l'esmentada providència de la composició del tribunal. I, per tant, no diu res de la ponència. Fonts judicials assenyalen que es vol evitar en l'actual situació, tenint en compte la repercussió de la sentència Gürtel en el canvi de govern, tornar a treure a la palestra al magistrat Hurtado.

El cas dels 'papers de Bárcenas' serà dividit per al seu enjudiciament en fets diferents. Un primer judici versarà sobre les obres a la seu del PP de Génova 13, pagades en negre; la compravenda d'accions de Libertad Digital i la no tributació de l'impost de societats sobre els donatius rebuts pel PP, fets que estan pendent de l'assenyalament de judici; un segon judici serà sobre finançament il·legal, que continua sent investigat pel jutge José de la Mata, que ha prorrogat la investigació, com a màxim, fins a l'agost del 2020.

La secció segona ha substituït De Prada –magistrat que va formar part de la majoria en la sentència Gürtel 1999-2005– quan en realitat encara no hi ha data per al judici dels primers fets. De Prada podria estar de tornada a Madrid el pròxim desembre, lluny de la data del judici.

A això s'hi uneix el fet que l'altre magistrat que va formar majoria amb De Prada –Julio de Diego– també ha sigut exclòs del tribunal del cas dels 'papers', on era fins al canvi de les normes de repartiment impulsat per Espejel i amb el suport del Consell General del poder Judicial (CGPJ).

EDICIÓ PAPER 23/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF