Publicitat
Publicitat

Unanimitat al TC sobre les multes a la Sindicatura

"En la reunió d'ahir no hi ha haver consens sobre l'aplicació de multes com a càstig o sancióals membres de la Sindicatura Electoral"

Els dotze membres del Tribunal Constitucional (TC) buscaven ahir a la nit arribar a un acord per aprovar per unanimitat -en el ple que continuarà avui- les multes per als vint-i-set membres de la Sindicatura Electoral. Cal recordar que en el nou incident d’execució de sentència que va presentar l’advocat de l’Estat ja proposava multes per a Josep Maria Jové i altres dels detinguts ahir. Fonts jurídiques van confirmar a l’ARA que probablement hi haurà unanimitat. Però en la reunió d’ahir al matí no hi va haver consens sobre l’aplicació de multes com a càstig o sanció, instrument previst en l’article 92.4 de la llei del TC. Tampoc hi va haver acord sobre la quantitat a aplicar-hi -10.000 o 15.000 euros diaris- arran de l’incompliment dels cinc membres de la Sindicatura de la prohibició expressa dictada pel TC de nomenar síndics locals o comarcals.

Escrit de recusació

Els membres de la Sindicatura -òrgan equivalent a la junta electoral- van presentar un escrit de recusació contra els dotze magistrats del TC -en la línia de la mateixa estratègia que ja va seguir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell-. En aquest escrit hi van sumar el plantejament d’una qüestió de prejudicialitat penal, una qüestió d’inconstitucionalitat i altres arguments. El tribunal haurà de resoldre aquestes qüestions prèvies abans d’entrar a decidir les multes i, segons fonts consultades, són considerades obstacles per endarrerir el procediment.

Fins ara, totes les resolucions del TC s’han adoptat per unanimitat, però les multes suposen refrescar un debat que ja es va donar quan la Generalitat va presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la reforma de la llei del TC.

Tres magistrats, dos dels quals encara són al TC -Fernando Valdés i Juan Antonio Xiol-, van votar el 2016 en contra de la capacitat del TC de castigar amb multes i suspendre autoritats i empleats públics. Les multes pretenen dissuadir els membres de la Sindicatura perquè hi renunciïn abans de sancionar-los. Segons altres fonts, el fet que s’hagi posposat la decisió obeiria a la intenció d’evitar coincidir amb la macrooperació de la Guàrdia Civil.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF