Misc 20/11/2017

La fiscalia s'oposa ara que el Suprem acumuli ja totes les causes obertes contra l'independentisme

"Això no és l'Audiència Nacional": la frase del magistrat Llarena que no ha agradat als fiscals

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Els consellers i el vicepresident arribant ahir a la seu de l’Audiència Nacional.

MadridLa Fiscalia de l’Audiència Nacional s’oposa "en aquests moments" a l’acumulació al Tribunal Suprem de la causa que instrueix la magistrada Carmen Lamela sobre els delictes de sedició i rebel·lió contra el Govern i els presidents de les entitats sobiranistes.

L'Audiència Nacional no s'ha de pronunciar en l'informe que entregarà aquest dimarts sobre la competència en la causa de sedició/rebel·lió. El que el magistrat Llarena ha sol·licitat és que informi sobre les actuacions portades a terme. Perquè sobre la competència serà ell qui decideixi un cop estudiat l'informe de l'Audiència Nacional. I les resolucions del Tribunal Suprem sobre competència no poden ser qüestionades pels tribunals inferiors.

Fonts de la Fiscalia General de l’Estat han explicat a l’ARA que la posició d'oposar-se a l'acumulació immediata s'ha decidit al més alt nivell i que s’explicarà en un comunicat que la Fiscalia de l’Audiència farà públic aquest dimarts, quan acaba el termini de cinc dies que els va donar el magistrat Pablo Llarena del Suprem.

Aquest dilluns, el fiscal general en funcions, Luis Navajas, s’ha reunit amb els quatre fiscals de sala encarregats del cas (Consuelo Madrigal, Fidel Cadena, Jaime Moreno i Javier Zaragoza) i els responsables de la Fiscalia de l’Audiència Nacional (Jesús Alonso i Miguel Ángel Carballo). La reunió havia sigut fixada la setmana passada per José Manuel Maza, fiscal general fins a la seva mort dissabte a Buenos Aires.

Fonts judicials han indicat a l’ARA que Maza va enviar, ja malalt i amb febre alta, el missatge que se sentia amb l’obligació de ser present en aquesta important reunió per decidir sobre l’informe sol·licitat per Llarena.

Navajas, ara fiscal general en funcions, ha presidit la reunió d’aquest dilluns en què s’ha analitzat la resposta que aquest dimarts l’Audiència Nacional haurà de lliurar al Suprem. El criteri de consens al qual s’ha arribat és que la magistrada Lamela continuï instruint la causa i que, més endavant, després de les eleccions del 21-D, quan algun dels imputats sigui escollit pel Parlament i, per tant, obtingui l’aforament, es produeixi l’acumulació.

Així mateix, se senyala que les defensen han presentat recursos d’apel·lació (el termini acabava aquest dilluns) davant la sala penal de l’Audiència Nacional contra les interlocutòries de presó redactades per la magistrada Carmen Lamela. Fonts judicials assenyalen que l’origen, no confessat, d’aquesta evolució és la declaració de Carme Forcadell i cinc membres de la mesa al Suprem, el 9 de novembre. A la reunió prèvia a les declaracions, on només van ser presents els lletrats dels sis imputats, el magistrat Llarena, en un ambient de tensió, va intentar tranquil·litzar els imputats: "Vull dir-vos que no feu cas del que s’està publicant als mitjans de comunicació aquests dies, no existeix una posició predeterminada, això no és l’Audiència Nacional, escoltarem els arguments i ordenarem diligències".

Aquesta frase, descontextualitzada i presentada de manera despectiva cap a l’Audiència Nacional, especialment per l’aleshores imputat Joan Josep Nuet, membre de la mesa, que no havia sigut present quan Llarena s’havia pronunciat davant dels lletrats, ha creat certa irritació i enfrontament.

Fonts de la fiscalia assenyalen que "no és presentable des del punt de vista processal córrer contra el rellotge de la campanya electoral del 21-D". Aquestes fonts assenyalen que, en tot cas, la magistrada Lamela ha assenyalat en la seva interlocutòria de presó que els imputats poden demanar declarar tantes vegades com desitgin. "I si estan disposats a explicar a la magistrada el que Ramona Barrufet va assenyalar a Llarena -després la van seguir els altres quatre membres de la mesa-, obtindran la llibertat provisional sota fiança", van apuntar.

Amb tot, la decisió final sobre l’acumulació serà del magistrat Llarena. Un tribunal inferior no es pot "resistir" segons s'ha apuntat a l’acumulació de la causa si ho sol·licita un tribunal superior. Però, és clar, Llarena una vegada rebi demà l’informe de l’Audiència Nacional haurà de passar-lo als quatre fiscals de sala del Suprem, els quals a la vegada han participat en la decisió, adoptada aquest dilluns, que la Fiscalia de l’Audiència Nacional ha d’oposar-se ara a acumular les causes.

Els fiscals s’oposaran a l’acumulació immediata de les causes. Una decisió que ja no haurà de prendre el futur fiscal general de l’Estat. Un dels noms que comença a sonar per rellevar a José Manuel Maza, mort dissabte a Buenos Aires, és el de l’actual president de l’Audiència Nacional, José Ramón Navarro, que abans havia estat president del Tribunal Superior de Justícia de Canàries.

stats