Indra, al centre dels contractes falsos per finançar el PP de Madrid

El jutge anunciarà a principis de setembre la citació de més de 30 investigats pel cas Púnica

La Fiscalia Anticorrupció demana la imputació de la multinacional espanyola Indra pel cas Púnica. Entre les diligències que anunciarà el jutge Manuel García-Castelló –titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional– durant la primera setmana de setembre hi ha, segons ha pogut saber l'ARA, la sol·licitud de la Fiscalia Anticorrupció d'imputar com a persona jurídica la companyia Indra Sistemas per pagaments encoberts a les campanyes electorals del Partit Popular de Madrid a les autonòmiques encapçalades per Esperanza Aguirre el 2011.

En els seus escrits del passat 2 d'agost, les fiscals Carmen García Cerdá i María Teresa Gálvez resumien el que serà la recta final de la investigació de l'operació Púnica, que es quedaria en onze peces separades. Dins d'aquestes onze peces, n'hi ha quatre en les quals s'investiga el finançament presumptament irregular del PP de Madrid en campanyes electorals i el pagament comissions.

El juez de la Púnica dictará cuatro autos en la recta final de la financiación irregular del PP

L'últim dels informes de la Guàrdia Civil sobre el cas apuntava, al llarg de 68 pàgines, que Indra va finançar amb 566.497,58 euros la campanya del PP a les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid. "Aquests serveis, segons documentació de la mateixa Indra Sistemas, no haurien estat efectivament prestats. A més, segons les mateixes fonts, aquesta forma de procedir ja s'hauria registrat l'any 2008, després dels comicis de l'any 2007", assenyala l'informe.

Aquest entramat és el que han format, segons l'informe, Juan Miguel Madoz (administrador de Swat SL) i l'empresari Óscar Sánchez Moyano (de Formaselect). Els dos directius haurien mantingut contactes freqüents amb Ignacio González a través de reunions que van ser anotades a l'agenda del llavors vicepresident de la Comunitat de Madrid.

A aquestes reunions, segons l'agenda de González, hi assistien també altres autoritats del govern autonòmic del PP. En aquestes trobades hi havia la mateixa presidenta Aguirre, el que va ser secretari general del PP de Madrid, Francisco Granados, i altres exresponsables del PP madrileny com Borja Sarasola, Salvador Victoria i Isabel Gallego.

Entramat empresarial i finançament irregular

L'informe aportava una anàlisi dels comptes de les societats de Madoz i de Sánchez Moyano. Els fons que rep la societat Formaselect Consulting SL procedents d'Indra "es transfereixen gairebé immediatament a altres societats controlades" per aquestes dues persones. De fet, Formaselect va obtenir d'Indra la pràctica totalitat dels seus ingressos el 2012 (99,4%) i el 2013 (90,1%), segons l'informe. La Guàrdia Civil també destaca les dificultats per estudiar els moviments de diners fets per Sánchez Moyano i Madoz perquè la informació estava "esborrada o encriptada".

De l'anàlisi dels proveïdors de les empreses analitzades no s'ha pogut concloure, assenyala l'informe, que responguin al pagament de despeses de campanya de terceres empreses que hagin actuat com a proveïdors del PP a les autonòmiques del 2011, "sinó que els diners rebuts es filtren i acaben en l'estructura societària" dels dos empresaris esmentats.

"D'aquesta manera, conclouen, els fons aportats per Indra a petició d'alts càrrecs de la Comunitat de Madrid haurien servit per retribuir els treballs que aquest entramat havia prestat al Partit Popular de Madrid servint-se de l'empresa pública ICM", assenyala.

La Fiscalia pide imputar a Aguirre, Cifuentes, Güemes, Lamela, Monzón y otros 20 por financiación irregular

L'informe del juny passat en seguia un altre de l'abril, en el qual la UCO registrava la presència d'Aguirre en diverses reunions amb altres exdirigents del PP madrileny. En elles s'haurien donat instruccions per recompensar amb contractes públics empreses de la trama Púnica que haurien realitzat treballs de les campanyes electorals del partit el 2003 i el 2007.

El 19 d'agost, Esperanza Aguirre, que va acudir a la presa de possessió de la nova presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va ser preguntada per la petició d'imputació de la Fiscalia Anticorrupció, pendent de la decisió del jutge. "Fa trenta anys que m'investiguen...", va somriure l'expresidenta de la Comunitat de Madrid.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF