28/09/2011

Benestar social i sanitari

2 min
Cada mesura de la conselleria de Sanitat supera l'anterior en improvisació.

Ja se sap que quan no hi ha notícies, o n'hi ha d'altres que s'han d'amagar, no hi ha res com la conselleria de Benestar i Família, ex-Acció Social, i al seu temps ex-Benestar Social, així, a seques. A cada canvi de règim es produeix un nou bateig i això, lluny de ser cap casualitat, és exactament la prova que el nom fa la cosa, és a dir, la ideologia: digui'ns quin nom li posen a aquesta conselleria i li direm quin govern és. I, efectivament, amb el relleu a la Generalitat va aparèixer la paraula clau, el mantra de qualsevol govern que es vol mostrar conservador, la Família en majúscules. De la mateixa manera que el govern anterior no l'hauria usat mai per la mateixa raó i per això la va etiquetar com a Acció, que sona molt més revolucionària.

I vet aquí que apareix el conseller Cleries, titular del departament de nom mutant, per anunciar, no és broma, que el Govern està preparant un pla nacional de valors. Diu Cleries que treballaran per "recuperar els valors tradicionals de Catalunya", una gran exclusiva, atès que no sabíem que hi havia uns valors made in Catalonia o made in Albania , per posar un exemple. Tot això seria tan sols un gag més del Polònia si no fos que Cleries, embalat per la velocitat ideològica, diu segons el 324.cat que, per la Generalitat, tant la crisi econòmica com la nova immigració han fet que valors com la tolerància, l'esforç, l'estimació o el respecte hagin quedat en segon pla i això, diu, s'ha de capgirar. Que traduït vol dir que de fora vingueren i de casa ens tragueren i que cal recuperar les nostres essències. Que els més pobres i els que no eren d'aquí ens han corromput i ara els ensenyarem el recte camí, català, això sí, des del Govern.

Fins aquí tot seria només extravagant si no fos perquè tot això passava el mateix dia que Miquel Vilardell, el president del Col·legi de Metges, desmentia sense pietat, una vegada més, el conseller Boi Ruiz. Les rebaixes dels sous dels metges plantejades per Ruiz, segons Vilardell, són "inassumibles", que és la manera elegant de dir-li, com a assessor del president que és, que ja n'hi ha prou, que fins aquí podíem arribar.

No se sap si les iniciatives de Boi Ruiz representen alguns dels Valors que el conseller Cleries considera típics de Catalunya o simplement va per lliure, una hipòtesi que no hem de descartar tenint en compte que cada mesura de la conselleria de Sanitat supera l'anterior en improvisació i deficiència de planificació.

Sembla un acudit que mentre augmenten les llistes d'espera que se'ns va prometre que no augmentarien i un dels millors sistemes sanitaris del món retrocedeix com els crancs cada dia que passa, a molt pocs metres un altre conseller juga a gastar-se els diners que no té Sanitat amb un pla nacional de valors que ningú sap d'on ve ni per a què serveix. Queda l'esperança que nomenin Boi Ruiz conseller de Benestar i que apliqui una de les seves retallades marca de la casa per convertir Benestar Social en el que sempre hauria hagut de ser. És a dir, en no res.

stats