Publicitat
Publicitat

LLENGUA

El PP balear empara l’ús de l’article salat a IB3

El Parlament aprovarà les directrius de la radiotelevisió pública amb dues esmenes a favor de les “modalitats”

El debat al Parlament balear del mandat marc de l’ens públic de radiotelevisió de les Illes Balears hauria passat inadvertit si no fos per la intenció de la direcció d’IB3 de començar a fer servir l’article salat en els informatius. Dues esmenes afegides pel PP a última hora han convertit el document, previst a la llei d’IB3, en una justificació de l’article salat i faran ressorgir avui, un cop més, la polèmica lingüística.

Tot fa preveure que el PP aprovarà sol la proposta de mandat, amb l’oposició en contra, encara que en el debat en comissió el PSIB i la coalició MÉS tan sols es van abstenir a les dues esmenes dels populars. No sabien que jugarien a confondre els termes modalitat, registre i dialecte per justificar l’article salat.

“Els mitjans públics han de vetllar pel compliment del model lingüístic amb especial cura de les distintes modalitats lingüístiques insulars de la llengua catalana pròpia de les Illes Balears”, diu una de les esmenes del PP -amb faltes d’ortografia- a la proposta de mandat marc. La segona insisteix que la televisió i la ràdio públiques han de “reflectir les modalitats lingüístiques pròpies del català de les Illes Balears”.

Això, segons la portaveu del PP al Parlament, Mabel Cabrer, passa per “la utilització de l’article salat als informatius d’IB3”. Ho defensava dimecres. Segons la diputada popular canviar el i la per es i sa “és molt nostre, és el que nosaltres defensam, el que xerram aquí habitualment” i, per tant, el que toca fer als informatius.

Els portaveus de l’oposició a la comissió que va debatre la proposta de mandat marc, Damià Borràs (PSIB) i Nel Martí (MÉS), no s’esperaven que les esmenes del PP fossin per justificar l’article salat. Les van discutir el 2 d’abril i es van abstenir, únicament van recriminar als populars que haguessin fet esmenes per reivindicar “les modalitats” -a la qual cosa no s’oposen- i no haguessin donat suport a les de l’oposició per defensar i promoure l’ús del català.

El dia 11, una setmana després d’aquella reunió de la comissió, l’ARA Balears va fer públic que la nova coordinadora lingüística d’IB3 havia informat els periodistes de la ràdio pública que a partir del maig s’hauria de fer servir l’article salat en els informatius. També a la televisió. Segons la portaveu del PSIB, Francina Armengol, imposar l’article salat als informatius és “dirigisme polític i partidista”. Per Nel Martí és convertir IB3 “en una mena de No-Do”.

En el text incorporat a les esmenes al mandat marc de l’ens públic de radiotelevisió, el PP intenta justificar la seva defensa de l’article salat. Segons Cabrer, “la majoria dels ciutadans de les Balears estan a favor de l’ús de l’article salat en els informatius d’IB3”. Mentrestant, des que el PP és al govern, IB3 continua emetent totes les pel·lícules estrangeres doblades en castellà.

Del registre literari al col·loquial

El PP no té en compte que l’article salat és tan propi de les modalitats lingüístiques de les Balears com el literari. L’article salat es reserva per al registre col·loquial, i el literari per al formal, però tots dos són propis de les Illes. Per això s’acceptava l’ús de l’article salat en els programes d’entreteniment, per exemple, i s’exigia el literari en els informatius, de la mateixa manera que no s’hi permeten tampoc mots d’argot o informals. Els populars, doncs, juguen a confondre els termes modalitat, registre i dialecte.

La iniciativa del govern de José Ramón Bauzá “demostra un desconeixement profund dels registres i les modalitats”, segons el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de les Illes Balears, Nicolau Dolç. Dolç insisteix que l’article literari “forma part de les modalitats illenques des de fa segles”. La UIB sempre s’ha oposat a l’ús de l’article salat en els usos formals de la llengua, perquè no s’hi ha fet servir mai, però el Govern Balear i IB3 ignoren deliberadament l’entitat, que segons l’Estatut és la “institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana”. El departament de filologia catalana de la UIB ja s’ha queixat abans que el govern l’ignori en qüestions de llengua malgrat el que diu l’Estatut.

El comitè d’empresa de CBM, l’empresa subcontractada per encarregar-se dels informatius d’IB3, també s’oposa a l’ús de l’article salat en el registre formal que pertoca als informatius i recorda que així ho fa també TVE en les desconnexions locals. “L’article literari és tan balear com el salat i s’ha utilitzat, històricament, per mostrar formalitat”, assegurava dimarts en un comunicat.

Oficialment el PP balear i el govern no defensen el secessionisme lingüístic i accepten que a les Illes Balears es parla català, tot i alguna excepció, com la vehement diputada Aina Maria Aguiló, portaveu en qüestions d’Educació al Parlament, que fins i tot nega que Ramon Llull parlés català. Però els alts càrrecs del partit -incloent-hi el president, José Ramón Bauzá- eviten dir l’idioma pel seu nom i fan servir eufemismes com ara “llengua pròpia”. També són partidaris d’exagerar tot el que pugui separar el català illenc del que es parla al Principat. El president, per exemple, ho practica fent servir l’article salat en els discursos oficials al Parlament. Dur-lo a les notícies d’IB3 és un altre pas en aquesta direcció.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF