23/04/2012

Jo voldria un llibre per a algú que no llegeix

2 min

"Hola, bon dia, miri, jo voldria un llibre per a algú que no llegeix…" M'hi jugo un mugró: tots els llibreters la senten un dia sí i un dia no, aquesta frase. I tots els autors que ja fa dies que voltem per les llibreries del país que ens han volgut acollir també l'hem sentida. Vull un llibre per a algú que no llegeix.

Què vol dir exactament això? Vol dir que el llibre no ha de ser massa bo? Massa profund (sigui el que sigui el que vol dir profund )? Massa llarg? Massa difícil? Massa trist? Amb massa flash-backs ? ¿L'algú que no llegeix vol seguir sense llegir i, per tant, el llibre que li hem de regalar avui és un tràmit, perquè és Sant Jordi, o figura que ell vol introduir-se al món de la lectura? Demanar un llibre per a algú que no llegeix és demanar un vestit per a algú que no està gaire al dia de la moda. Demanar un còctel per a algú que no beu. Demanar una pel·lícula eròtica per a algú que no és amant de l'erotisme. Demanar un plat de carn per a un vegetarià.

Quan el llibreter sent que li diuen "Jo voldria que em recomanés un llibre per a algú que no llegeix", es carrega de paciència i va cap al prestatge. Li ofereix al client diverses possibilitats. Per exemple, el llibre Les meves millors receptes lleugeres per a sadomasoquistes , de sor Maria Pau Coll. O Dieta sana per a fetitxistes , també de sor Maria Pau Coll (Ed. El Promontorio). O Carta al meu fill amb acne , de la tertuliana Roser Pallofa i Suqué (Ed. La Rèmora). O Començar a fumar és fàcil si sabeu com, del doctor Ricard S. Llúdriga (Ed. La Clofolla). Naturalment, a algú que no llegeix no li regalarem el poemari El gemec del llamàntol , de Pau Piris Llort (Ed. Pàgines de Càmfora) i potser a algú que llegeix tampoc. Vull dir que quan et ve algú que et demana un llibre per a algú que no llegeix, potser el que has de fer és provar de vendre-li un joc de Play.

stats