25/02/2013

35 quilos de menjar que no són meus

2 min

L'Agència de Residus de Catalunya ha fet un estudi (ignoro si ha costat pasta) que no m'empasso. Diu que els catalans malbaratem un 7% dels aliments en bon estat que consumim i que "la pitjor gestió recau en les famílies". Diuen que "a les llars catalanes" s'hi produeix més de la meitat del malbaratament, que suposa el 58%. Els supermercats en representen el 16%, els restaurants el 12%, el comerç al detall el 9%, els càterings el 4% i els mercats municipals l'1%. És per això que l'Agència de Residus ha creat una web amb tot de consells genials: mirar les dates de caducitat o planificar la compra.

Esgarrifa llegir que el 58% dels aliments en bon estat que es llencen corresponen a les cases particulars. Però diria que hi ha trampa. No es tracta de xifres relatives sinó absolutes. Aquesta xifra no ens diu qui és que llença més menjar en bon estat "proporcionalment". El que ens diu és que a les ciutats hi ha moltíssims més particulars que mercats municipals o empreses de càtering. Cosa que no vol dir que quatre verdulaires del mercat (m'ho invento) no malbaratin molt més que tots els habitants del meu carrer.

Segons aquestes dades, cada edifici de 12 pisos amb tres humans cada un llençaria (multiplicant cada ésser pels 35 quilos de menjar en bon estat per any) un total de 1.260 quilos de menjar aprofitable. A casa meva en som tres. ¿Vol dir que al mes llencem 8,75 quilos de menjar en bon estat? Doncs, no. No formo part d'aquesta estadística i m'ofèn que m'hi col·loquin. I si a vostè també l'ofèn, fóra bo que ens expliquessin com ho han sumat, això. Potser no han tingut en compte que cada nit centenars de particulars remenen els contenidors dels supermercats per endur-se el que llencen en bon estat. I s'ho enduen, naturalment, per malbaratar-ho després, perquè del que es tracta és d'arribar a la xifra espaterrant dels 35 quilos anuals per persona.

stats