TOVALLONS NEGRES
Misc 07/03/2013

El que Montoro diu que volem

i
Empar Moliner
2 min

Diu el ministre Montoro: "Aquest govern no entén Espanya sense Catalunya i segur que la majoria de catalans no entenen Catalunya sense Espanya".

Com es pot observar, la frase és tan reveladora pel que diu com pel que no diu. És "aquest govern" el que "no entén Catalunya sense Espanya". No és Espanya, probablement perquè la Catalunya dins d'Espanya que voldria Espanya (i no només l'Espanya que vota el PP) no existeix. Una Catalunya assimilada, que fes servir la llengua només per cantar El noi de la mare i per batejar algun restaurant de torrades, com ara El Porró de l'Avi, però que al cor hi dugui la bandera espanyola. I això seria tan absurd com pretendre que a Catalunya no hi ha gent que se sent espanyola i dependentista.

Però aleshores, quan toca la segona part de la frase, el ministre Montoro no fa l'analogia que s'esperaria. No diu "i el govern de Catalunya no entén una Catalunya sense Espanya". Perquè, justament, el govern de Catalunya sí que entén una Catalunya sense Espanya. La majoria de catalans (i aquesta és una dada comprovable) han votat partits que volen la independència. Però el ministre tampoc no té la carn d'olla suficient per dir "i els catalans no entenen una Catalunya sense Espanya". Per tant, parla de "la majoria de catalans". Esclar que això tampoc no s'atreveix a afirmar-ho categòricament. El que fa, doncs, és reforçar-ho: " Segur que la majoria de catalans no entenen una Catalunya sense Espanya..."

Ni el ministre Montoro ni el seu govern volen saber si aquesta frase és certa. Si no, ens permetrien contestar la pregunta a les urnes. Si no ho pensen fer, si fulminen fiscals per haver gosat trobar bé que ho expressem de manera democràtica, s'haurien d'abstenir de dir-ne res. És paternalista i autoritari prohibir-nos dir el que volem però, en canvi, passar-se el dia dient el que volem.

stats