Hem de sortir a demanar llibertat

No pot ser que aquests homes i dones estiguin tancats per l’orgull patriòtic d’un sol home

Qui ha gravat les imatges dels presos polítics potser és un funcionari, potser un voluntari, algú de dins, sense tant de control, perquè per a un visitant és impossible entrar-hi un telèfon, com sap tothom que hagi tingut tractes amb la presó. Qui ha gravat les imatges no els volia humiliar. Ans al contrari. No pot ser humiliant, sinó més aviat dignificant, una classe de filosofia impartida per Oriol Junqueras. No pot ser humiliant, sinó més aviat dignificant, veure com se l’escolta Raül Romeva. No pot ser humiliant, sinó més aviat dignificant, veure com escriu Joaquim Forn. Com m’agradarà, en llibertat, poder assistir a aquesta mateixa classe.

També els veiem netejant. Però en la tasca de netejar, com molt bé sap tothom que treballa d’això, la dignitat depèn d’un mateix. Algú que no neteja podrà considerar humiliant que algú netegi la brutícia dels altres. No és més indigne recollir escombraries que plantar blat i, com també sap molt bé tothom que estima precisament la filosofia, l’ànima és el resum. L’esclau no sempre té l’ànima esclava i és per això que el carceller, tot sovint, necessita humiliar-lo, obligar-lo a agenollar-se. Els gestos simbòlics sempre són més importants per al carceller que per al captiu.

Vam fer una Via Catalana per demanar la República. Hem fet moltes coses (amb resultats no gaire reeixits). És hora de fer una manifestació multitudinària, gegantina, com sempre pacífica, per reclamar justícia. És hora de reclamar la llibertat dels presos polítics i exiliats. És hora de demanar allò que, a la llarga, Europa ens concedirà, que és el seu retorn a casa. És hora de dir que no pot ser que aquests homes i dones –que fora d’Espanya serien lliures– estiguin tancats per l’orgull patriòtic d’un sol home. Deixem que els que viuen del negoci d’estar emprenyats perpètuament segueixin amb els tuits amargats. Demanem a tothom un gest de justícia. Ser bo acaba sent un vici.  

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF