TOVALLONS NEGRES

Autodenominats

Quan hom posa nom (i perdó per la rima) a un producte, esclar que està autodenominat

Gràcies a un recurs de Ciudadanos (que rima amb “me lo quitan de las manos”) la Junta Electoral  prohibeix a TV3 i Catalunya Ràdio fer servir els termes exili, presos polítics o Consell de la República.

La Junta Electoral prohibeix a TV3 utilitzar les expressions 'exili', 'Consell de la República' i 'presos polítics'

presos polítics descriu la realitat que veu la majoria parlamentària de Catalunya, dir polítics presos descriu la realitat que veu l’oposició. Si un periodista, obligat per la Junta Electoral, diu a partir d’ara polítics presos estarà fent electoralisme (del bo).

Pel que fa a no poder dir Consell de la República, la cosa és més esbojarrada. Aquest nom se l’han inventat els (deixeu-m’ho dir a la manera de la Junta Electoral) “fugados de la justícia”. Ells han posat el nom que han volgut al seu invent. Però si volem parlar-ne n’haurem de dir “l’autodenominat Consell de la República”. Però és que quan hom posa nom (i perdó per la rima) a un producte, esclar que està autodenominat. Com els noms dels programes de ràdio, de les galetes o dels partits polítics. Si tenim en compte les últimes frases que han deixat anar els del partit de Ciutadans, no podem menys que pensar que Ciutadans és una autodenominació. Un ciutadà, en l’accepció clàssica del terme, no insulta (no anomena “paniaguados” els rivals polítics).

¿Si l’autodenominat Consell de la República es digués Consell dels Fugats o La Casa dels Súpers també s’hauria d’autodenominar autodenominat? Llavors potser no. El problema de tot plegat és que, t’ho miris com t’ho miris, la paraula república és tremendament atractiva. Molt més atractiva que l’altra.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF