TOVALLONS NEGRES
Misc 25/06/2012

Senyors, senyora, fins demà

i
Empar Moliner
2 min

Ahir, al canal 3/24 donaven notícia d'una enquesta feta per l'institut demoscòpic Ifop-Fiducial en quatre estats europeus: Alemanya, França, Itàlia i Espanya. Demanava als ciutadans si prefereixen que Grècia surti de la zona euro si no redueix el deute i el dèficit. La majoria d'enquestats han contestat que sí. Els més favorables -diu- a la sortida de Grècia són els alemanys. També se'ls han fet altres preguntes, com ara si tornarien a la moneda anterior.

M'agradaria saber qui ha encarregat l'enquesta (Jordi Hereu, aquest cop, és innocent). I m'agradaria saber què ha cobrat aquest institut demoscòpic per fer-la. I, en fi, m'agradaria saber per quins set euros es pregunten aquesta mena de coses als ciutadans. Què se'n farà, de l'estudi? ¿Han sorprès algú els resultats? ¿Serveix per a alguna cosa constatar que els alemanys, efectivament, són els més favorables a la sortida de Grècia de la zona euro?

No som arquitectes. No ens haurien de preguntar per la reforma de la Diagonal. No som economistes. No ens haurien de preguntar per la conveniència de la sortida de Grècia de l'euro. Si ho fan, ens estan demanant que actuem com els tertulians, que opinen de tot sense ser-ne especialistes. I si ens estan demanant que actuem com els tertulians, el que han de fer és preguntar-nos-ho absolutament tot. Espero aviat que em facin la pregunta: "Considera correcte el color blanc dels molins de vent o els preferiria verds?" O "Creu que els camps electromagnètics que acceleren partícules carregades fins a altes velocitats i que col·lisionen amb altres partícules són útils en el camp de la medecina?" O "Considera que si Espanya es convertís en una república seguiria existint la revista ¡Hola! "? O "Si Catalunya fos independent, creu que les vendes de cava brut augmentarien lleugerament?" I així, amb gran propietat, jo contestaria: "Sens dubte".

stats