15/05/2013

Prostitució necessària

2 min

L'alcalde d'Osaka, Toru Hashimoto, ha dit a la tele que va ser "necessari" que durant la Segona Guerra Mundial les dones fossin obligades a prostituir-se per a les tropes japoneses. Ho ha explicat així: "Quan els soldats es juguen la vida al camp de batalla i els vols oferir descans, és claríssim que cal un sistema per reconfortar-los, qualsevol ho entendria". Les reconfortadores van ser unes 200.000 asiàtiques. Les paraules de l'home han aixecat una polseguera considerable a tot el món. Però parlem-ne.

Que algú obligués a prostituir-se a la meva filla, o a mi, o a la teva dona, o a ta mare, o a ta germana, o a la teva mestra o a tu, Rosa, Vanessa, Carla, seria tenebrós. Justament ahir, al TN migdia mostraven el cas d'una dona obligada a prostituir-se per una xarxa a Catalunya. I deia: "Em feia por pensar que tot el que em quedava de vida seria sempre així..." Ara bé, per quina raó trobem més terrorífic que l'alcalde d'Osaka justifiqui els bordells durant la guerra que no pas la guerra en si?

No és més injust haver-se de prostituir que haver de morir per la pàtria. El que passa és que donar la vida per la pàtria (la pàtria que t'hagin adjudicat) en cas de guerra està acceptat com un sacrifici necessari. Però quants dels soldats japonesos van ser obligats a fer la guerra? Algú que justifica que en un camp de batalla s'hagi de matar l'enemic també hauria de justificar totes les altres situacions horribles que se'n desprenen. La prostitució a canvi de menjar, les violacions, les matances de civils, les tortures...

Sí, esclar, els militars tenen un codi ètic, figura. A les pel·lícules sempre hi ha l'íntegre que li assegura al presoner que "tindrà un judici just". Però un judici no pot ser "just" de cap manera si te'l fan per exemple perquè no volies disparar i has desertat.

stats