27/01/2012

El Partit Pirata

2 min

Dimarts, al CosmoCaixa, dotze personalitats implicades en la qüestió de la pirateria, des de creadors a membres del Partit Pirata, hi van dir la seva. Que hi fossin els del Partit Pirata està molt bé. És com si es fes un debat sobre els furts a les grans superfícies i hi anessin els lladres.

Pel que llegit a l'ARA, l'advocat del Partit Pirata, Josep Jover, va comparar el tancament de l'empresa Megaupload amb "l'incendi de la biblioteca d'Alexandria, atès els continguts que s'han perdut". I la comparació em fa pensar que es nota que ha llegit els clàssics ( online ). En tot cas, el bon senyor es basa en el fet que molts usuaris tenien arxius allotjats a Megaupload. Per exemple, tesis doctorals que ara estan en mans de l'FBI.

Alguns d'aquests usuaris que tenien les tesis doctorals a Megaupload i que han trucat a la porta de Don Jover no en tenien còpia, suposo. Si no, ja no estarien tan desolats. I potser no en tenien còpia perquè acostumats com estan a fotre la mà a la caixa i agafar el que els surt de la carn d'olla no van calcular que un dia algú fotria mà a la seva, de caixa. És normal que, si són éssers que quan tenen ganes de llegir l'obra Cómo recuperar a tu ex en siete días (tampoc no flipem, els que roben cultura a la xarxa no roben les memòries de Nabókov) se la descarreguen de franc, no pateixin per assegurar la propietat intel·lectual de les coses que han creat ells. Així es deuen sentir, de tristos, els artistes de Sony.

El que em pregunto és si el senyor Jover deu cobrar del Partit Pirata. Jo trobo que per coherència llibertària els hauria d'assessorar de franc. Si els llibres, les pel·lícules, la música no s'han de pagar, per què hem de pagar les patates, la perruqueria, els croissants i l'assistència jurídica? Pagar per l'assessoria jurídica que ens permet no pagar per la cultura és molt poc digne d'uns pirates autèntics.

stats