10/02/2012

Pagar per pujar a l'Everest

2 min

Tot i que les diverses cartes magnes, Constitucions i declaracions dels drets humans ens fan saber que hom té dret a l'habitatge, a l'aigua potable, a menjar cada dia i a la cultura, el cas és que per l'habitatge, per l'aigua potable i per menjar cada dia, hem de pagar. I en teoria per la cultura també, tot i que n'hi ha que consideren que han de desaparèixer els malèvols intermediaris i, mentre no se soluciona la petita però decisiva contingència, es descarrega música i llibres de la xarxa. Espero que aviat no facin el mateix amb la verdura (espero que no la furtin, vull dir) perquè és un sector on també n'hi ha, d'intermediaris.

Em sembla que no podem dubtar que, a la llarga, haurem de pagar i demanar tanda per trepitjar els boscos, per trepitjar el Parc Güell, per anar d'excursió al Pedraforca o per banyar-nos a Cadaqués. De la mateixa manera que es paga i es demana tanda per pujar a l'Everest, per visitar les coves d'Altamira o per veure la Pedrera per dins. Som molta gent al món i tots volem el mateix. I com que tots volem el mateix, mantenir a ratlla la tartera del Pedraforca i mantenir neta la platja de Cadaqués costa molt d'esforç.

La taxa turística és una taxa raonable. ¿Diuen els hotelers que és injusta? D'acord. Pagar per allò que un dia va ser de franc, sempre és injust. Jo, de petita, no comprava aigua envasada, perquè la de l'aixeta del meu poble era bona. I ara la pago, perquè la de l'aixeta del meu poble no és meravellosa. S'hi posin com s'hi posin els hotelers, arribarà un dia que a tot arreu del món hi haurà taxa turística. Una altra cosa és per a què serviria aquest euro irrisori que haurien de pagar els guiris per nit. ¿Per netejar els vòmits que produeixen a Calella o per construir una autopista lliure de peatges que vagi de Càceres a Olula del Rio?

stats