25/04/2013

Negres catalans, per pietat

2 min

Dia de Sant Jordi. Com que no em toca firmar, passejo pel centre de Barcelona amb una dama nascuda a Andalusia que vol veure la festassa que fem. Mirem parades, ens admirem del brogit, parem una estona a l'estand de l'ARA... A dos quarts de dotze, tenim ganes de prendre una copa de cava o un got de vi amb unes patates rosses. (Sí, aquest article l'he fet mil vegades.) Les principals cocteleries de la zona encara estan tancades. El Boadas (a la Rambla) o el Milano, a la plaça de Catalunya, obren a les dotze o dos quarts d'una. Els bars de la Boqueria, pleníssims de guiris. Així, doncs, anem a un d'aquests establiments que tenen pa amb tomàquet, truita de patates i tapes en sèrie. No ho dic de manera despectiva, al contrari. Tot i que ja es veu que les han fet fa hores (la d'ou ferrat de guatlla, per exemple, es veu fredíssima), n'hi ha que no tenen mal aspecte.

El cas és que la meva acompanyant voldria una copa de vi (d'aquí) i em demana consell. Jo, pobra de mi, començo a transpirar. Als prestatges del darrere del cambrer hi veig tres ampolles de negre. Enate, Sangre de Toro i Cune. Avergonyida, perquè això només passa aquí, li demano si té carta de vins. Us n'estalvio la lectura. Només us diré que de catalans i negres no n'hi ha ni un. I això vol dir una cosa. Que els que no són catalans no han estat ben triats. Per què? Perquè quan en una carta de vins d'un restaurant de Catalunya no hi ha vins de Catalunya, això vol dir que el que l'ha fet no hi entén i ha comprat els que li surten bé de preu o els que li sonen.

Necessitem ajuda urgent. Potser, de la mateixa manera que els forns que no fan pa dolent tenen dret a posar una etiqueta a la porta que avisi que allà hi ha pa amb Denominació d'Origen, s'ha de posar una etiqueta als restaurants que ressalti allò que hauria de ser una obvietat. "En aquest restaurant sí que tenim vins del país".

stats