15/08/2012

Escriptores despullades

2 min

Suposo que no s'han perdut la foto de l'escriptora Vanessa de Oliveira a la web de l'ARA. Diran vostès que per ser escriptora està prou bona, amb permís de Maria de la Pau Janer. Però és que hi ha truc. Abans era prostituta. Ha passat de l'ofici de Lais de Corint al d'Emilia Pardo Bazán. Per això sortia despullada a la foto.

Per això i perquè protestava contra la pirateria i a favor dels drets d'autor (i aprofitant la presentació del seu nou llibre). Es diu Psicòpates del cor i és una "novel·la d'autoajuda" dirigida a "aquelles persones que es van casar amb un príncep encantat que després es va transformar per complet". Prefereixo llegir Como construir un gallinero , però això va a gustos.

Comprenc que l'amiga pateixi per la pirateria. El gènere de l'autoajuda és dels més piratejats. Entreu a qualsevol web femenina (les tinc explorades a fons) i veureu que les desesperades usuàries s'envien PDFs de Cómo recuperar a tu ex , Mujeres que aman demasiado i tota la sèrie d'autoajuda dirigida a les fembres abandonades o ignorades per l'home (que en són moltes). En aquestes webs, les lectores comenten els consells dels llibres que pirategen, de manera que no és difícil llegir posts com aquest: "Us ha funcionat ¿Cómo recuperar a tu ex? " Jo ja fa una setmana que estic aplicant el contacte zero però de moment res... Algú em pot enviar ¿Ya no sufro por amor?

A mi em sembla molt bé que les autores es despullin i es pintin consignes al cos contra la pirateria. Però hi veig un problema, que és el mateix que veig quan els activistes de PETA es despullen i fan performances per protestar contra els que porten pells d'animals. Vull dir que no he piratejat mai un llibre. Però si la protesta és així, me n'estan venint ganes. Potser piratejo alguna cosa de Paul Auster, perquè en conec més d'una i més d'un que donarien el que fos per veure'l despullat a la Fira del Llibre de Guadalajara. I què podem dir de Martin Amis o de Chuck Palahniuk? I de Ferran Torrent? I de Francesc Serés? I de Cristian Segura? I de Sánchez Piñol? I la llàstima és que això de la pirateria és recent, perquè Dostoievski, de jove, era allò que en diuen un tros d'home. I Jack Kerouac. I Pasolini. I Albert Camus. "Noies!!! Algú vol el PDF d' Els germans Karamàzov ? Envieu privat!!!"

stats