23/02/2011

Des de l'ull de l'huracà

2 min
Un grup de dones i soldats van rescatar Lara Logan d'un massiu atac sexual.

Expliquen els diaris que la reportera de la cadena CBS Lara Logan va ser agredida sexualment i apallissada durant la revolta d'Egipte. L'equip del programa on treballava l'estrella, que comptava amb guardaespatlles i tot, va ser atacat a la famosa plaça Tahrir. Resulta que la víctima va ser separada de la resta de companys i va caure en mans dels energúmens. Van salvar-la, llegeixo, un grup de dones i de soldats.

Em sap molt de greu que aquestes reporteres tinguin tant zel professional que no sàpiguen que quan hom (i sobretot don) va a Egipte o a qualsevol lloc on hi ha el mínim conflicte, ha de seguir les normes del nou periodisme. Són aquestes: •Tu ets una artista i el que has de fer és informar des de l'hotel. Les coses que expliquis les has de portar escrites des d'aquí i, un cop allà, les esferifiques amb quatre detalls pintorescos, que donen verité . Aquell camàlic que ven fruites exòtiques beu coca-cola i duu una samarreta de Messi. Aquella dona porta un mocador al cap de la marca Chanel...

•Les imatges ja les enviaran els corresponsals, que per alguna cosa viuen allà. Tu preocupa't de maquillar-te bé, que no hi ha cosa més horrible que sortir en prime time amb un to de pell massa verdós per la web cam .

•Perquè no sigui dit que no has trepitjat el carrer (sempre hi ha envejosos que t'ho retrauran), eleva a categoria de símbol les poques persones amb qui t'hagis relacionat. El guia que et va portar de l'aeroport a l'hotel serà un jove partidari de Mustafà Bolagran, un dels líders de la revolta, que, per cert, et va tirar la canya quan et va veure amb faldilla curta. La recepcionista de l'hotel que et va ensenyar on era la zona wi-fi pot ser, en canvi, partidària del dictador derrocat, Malik Bolaminsa. I amb això i un bescuit fins a les vuit.

•No et passis d'elegant a l'hora de triar la roba que et posaràs per anar a l'ull de l'huracà, però pensa que tampoc no et quedaran bé les armilles sense mànigues. S'ha d'estar molt bona, per quedar bé amb roba caqui. El look reporter sense fronteres que va posar de moda Arturo Pérez-Reverte ara es nota molt impostat. Sigues tu mateixa. No et compris una motxilla al Coronel Tapioca, perquè no la faràs servir mai més i serà una nosa. La Samsonite és més pràctica. Té rodes.

•Finalment, et recordaré la meva experiència. Fa uns anys vaig treballar als serveis informatius d'una famosa emissora de ràdio. Feia cròniques telefòniques des de qualsevol país d'Amèrica del Sud. Vaig cobrir innombrables conflictes, sempre des del telèfon de l'habitació del costat de la redacció, per ordre del cap d'informatius. Sí, sí. Kapucinsky deia que has d'arribar al lloc del conflicte abans que els altres i marxar-ne després. Molt bonic, però quan ho va dir no existia Telecinco. Ara, de reporters, n'hi ha a tot arreu i sempre. Si surts al carrer et violen. El que has de procurar és que a l'hotel hi hagi internet i tinguin sintonitzada la CNN. Per cert, quin superpal això de contestar els e-mails sense teclat occidental, eh?

stats