03/09/2011

Cinc peces de fruita i verdura al dia

3 min
Cinc peces de fruita  i verdura

La dietista està acabant l'article sobre l'alvocat (l'alvocat té moltes calories, però són calories bones, no pas calories buides, de manera que és un aliment molt interessant nutricionalment), però no es concentra perquè el seu soci (i amant des de fa dos mesos) està penjant un quadre a l'entrada de la consulta que comparteixen. És una foto, de fet. La foto d'una parella que es fa un petó enmig d'una multitud. Ell duu uniforme, i no se sap si es fan el petó perquè és Cap d'Any o perquè ell acaba de tornar -viu i victoriós- d'una batalla. A la dietista no li agrada la foto. No li agrada penjar fotos a la consulta, li sembla que treuen categoria. S'han de penjar quadres, troba. I, si són fotos, que siguin al·legòriques. Un tomàquet, un enciam, una truita de patates, la piràmide dels aliments... Coses que suggereixin dieta però que no facin pensar en anorèxia (moltes de les pacients que té són adolescents). La decoració és com l'alimentació. Poca cosa, però bona. Penjar fotos fa juvenil . Li ha intentat explicar al seu soci, però ell ha fet morros, ha dit que la consulta la paguen a mitges. Ell està subscrit al diari ARA i es retalla sempre la foto central. Diu que després li agrada comentar-la amb el seu fill gran. (La dietista és soltera i no té fills.)

Un cop enviat l'article de l'alvocat es posa a preparar la secció de la ràdio de demà. Encara té temps, fins que no li vingui la senyora Alemany amb el nen, que haurà de fer règim. La dietista aspira aire i mou el cap, quan hi pensa. La senyora Alemany és molt prima (va ser model de catàlegs de roba), però el nen no, el nen ha sortit al pare. Tenen hora a les sis i ara són dos quarts. La subdirectora del programa li ha proposat parlar de la llet de soja, però ella ha dit que no, que en van parlar fa dos mesos, i li ha fet una altra proposta: "Fer el vermut amb poques calories". També n'han parlat, aquesta temporada, però potser ja fa tres o quatre mesos. Sospira. I de què no han parlat? ¿De les cinc racions de fruita i verdura necessàries al dia? ¿De si és millor sopar iogurt o fruita? ¿Dels desavantatges de les dietes proteïnades? ¿De les amanides que ens pensem que són saludables, però que en realitat tenen moltes calories?

Són les sis. El seu soci i amant ha penjat el quadre, ha netejat la pols i s'ha ficat a la seva consulta. La senyora Alemany amb el nen ja s'esperen al rebedor. Ella obre la porta per fer-los passar (no tenen infermera) però, aleshores, sent que ell, el seu soci fa una trucada. Truca a la seva dona. Li pregunta si ha de portar res per sopar. " Ah, estupendo… ", fa ell. "Home, sí, il·lusió me'n fa". Fa una pausa (deu estar escoltant el que ella li diu) i contesta: " Bueno , va, sí! Doncs jo porto el pa del Turris". Una altra pausa. "No, no, gel en tenim al congelador". La dietista es mossega una pelleta del llavi superior (una cremada que s'ha fet amb el tallat). Pa del Turris, gel. Deuen fer un sopar bo. El gel deu ser per al cava. O per fer-se combinats. I pa del Turris? Deu ser que faran un pa amb tomàquet. Se li humitegen els ulls. El seu amant diu que fa mesos que no tenen relacions sexuals, que la seva dona és com una germana. No li pot fer mal, però no n'està enamorat. Està enamorat de la dietista (entre altres coses, perquè la dietista conserva el seu pes ideal i la seva dona no).

La dietista pesa el nen de la senyora Alemany i li pregunta si li ha fet cas.

-Vaig prendre una coca-cola light , l'altre dia al futbol… -confessa ell.

-Una i prou? Per una no passa res -fa la dietista.

-I una bossa de patates fregides.

Ella arrufa el nas.

-Patates fregides… Les patates fregides tenen moltes calories… -es queixa ella.

-Pablo, esto no lo sabía la mamá, ¿eh? -el renya la senyora Alemany.

La dietista li dóna la dieta de la setmana en un full fotocopiat, li adverteix que ara, durant un temps, no pot prendre patates fregides, que després sí, amb moderació. Enraona amb la mare i li explica la necessitat de les postres baixes en calories.

Quan se'n van acota el cap i esclafeix a plorar. Obre un calaix i en treu una bossa de Fritos Tex Mex, confiscada a un pacient. L'obre i comença a menjar. Llepa la sal de les llàgrimes i la sal dels Fritos Tex Mex. No para fins que s'ho acaba.

stats