02/08/2012

Boletaires i convictes

2 min

Abans-d'ahir, la portada de l'ARA ens oferia una notícia de les que il·lusionen. Diu el govern que "per prevenir incendis es podria cobrar als boletaires i enviar els presos a netejar boscos". Són dues mesures originals, pràctiques i ecològiques. La primera és molt nostra. Haver de pagar per tot és una tradició catalana que hauria de ser patrimoni immaterial de la Unesco, perquè no es perdés (però ja veig que no es perdrà). I la segona, posar els convictes a pencar, és una tradició de la terra de Sheldon Adelson que podríem adoptar, com vam adoptar el tomàquet.

Això sí, la taxa boletaire (aquest és el nom que hauria de dur) hauria de ser proporcional a la collita. És com ser subscriptor de l'ARA. Tens dos continguts de franc, però si en vols més t'has d'apuntar a l'Ara Premium. Amb els bolets, hauríem de fer el mateix. Pots admirar el paisatge, beure aigua de la font i collir dos rovellons de franc, però si vols llenegues, desembutxaca. Suposo, per tant, que aviat deixarem de veure senyors que venen bolets a la carretera, perquè tindran por que els mossos els demanin el rebut de la taxa. Però no hem de patir. Ens oferiran la mercaderia d'estranquis, com ara, que ens trobem camells a la porta de la farmàcia que ens ofereixen compreses i aspirines a meitat de preu.

I posar els presos a netejar boscos? Doncs és molt bona idea. Així no se'ls faran les tardes tan llargues ara que s'han quedat sense berenar. ¿Hi ha res millor per a algú que és a l'ombra que poder fer vida a l'aire lliure? De tota manera jo no hi posaria tota la població reclusa. Els piròmans, per exemple, els deixaria veient la tele. I tot i així no serà fàcil, perquè n'hi ha que el primer que faran serà demanar per fumar i intentar fugar-se.

Perquè no s'escapin hi ha dues solucions. O posar-los grillons o posar-los uns funcionaris a vigilar-los. "Senyor, puc beure aigua, senyor?" Els mossos d'esquadra estan descartats, perquè estaran vigilant els boletaires que no vulguin pagar. I, de tota manera, per evitar motins, el que jo no faria sota cap concepte és posar-los música motivadora. Vull dir que acabarem malament si mentre rostollen van sentint una cançó tan alegre, festiva i pertorbadora com la de "Cap foc al bosc al bosc al bosc al bosc…".

stats