15/08/2018

Les pimes paguen el rebut de la llum més car d’Europa

2 min
Molins a Belltall, entre  la Conca de Barberà i l’Urgell.

És sabut que Catalunya és una economia de petites i mitjanes empreses. Segons l’Anuari de la pime catalana, que va presentar la patronal Pimec el passat mes de juliol, les petites i mitjanes empreses donen feina a gairebé el 70% dels ocupats catalans. A més, segons aquest mateix informe, el sector de les pimes mostra un creixement constant i bons indicadors: cada any augmenta la seva taxa d’ocupació i la seva rendibilitat.

És per aquest motiu que qualsevol element que pugui distorsionar-ne el bon funcionament és preocupant.

Segons un altre estudi també elaborat per la patronal Pimec, les petites i mitjanes empreses catalanes i espanyoles paguen el rebut de la llum més car d’Europa. Els preus que van pagar les pimes de l’Estat per l’electricitat el 2017 eren un 24% més elevats que els de la mitjana de les grans economies, com ara el Regne Unit, França, Alemanya o Itàlia. Però per fer-se una idea del que això suposa, l’informe de Pimec també compara els preus que es van pagar a l’Estat amb els que paguen les empreses a Romania, l’estat amb la tarifa més barata i, en aquest cas, els costos a Espanya van ser un 140% superiors.

D’aquest informe de Pimec se’n desprèn una altra conclusió en clau interna: que una empresa petita i amb poc consum paga fins a tres vegades més pel quilowatt hora (kWh) que una gran indústria. Durant el 2017 les pimes van pagar a 0,2325 euros el kWh, un 69% més del que va costar als grans consumidors. Espanya és el país on la forquilla de preus entre els grans consumidors d’electricitat i els petits és més ampla.

Els costos de l’electricitat són un element clau per a la competitivitat de les empreses. Per tant, les pimes catalanes i espanyoles són menys competitives que les seves homòlogues europees per culpa de l’elevat cost de l’electricitat.

El fet de ser més o menys competitiu pot incidir en la decisió d’exportar. Segons l’economista Rafael Myro hi ha un 12% d’empreses catalanes que tenen capacitat per exportar i no ho fan.

Els economistes han demanat a les pimes catalanes que augmentin la seva mida a l’estil de les petites i mitjanes empreses alemanyes per poder ser competitives i exportar. El mercat exterior va ser el que va salvar moltes empreses catalanes durant el devastador període de crisi econòmica que es va viure a l’Estat.

Els governs d’Espanya i Portugal van analitzar dimarts passat l’augment significatiu dels preus majoristes de l’electricitat per als dos països i van acordar fer-ne un seguiment coordinat. El secretari d’estat d’Energia, José Domínguez Abascal, va dir que l’alça dels preus majoristes de l’electricitat en els dos països és una situació que “els ocupa i els preocupa”. També hauria de ser preocupació i ocupació del flamant ministeri per a la Transició Ecològica aquesta discriminació que pateixen les petites i mitjanes empreses catalanes i espanyoles, ja que són un dels motors de l’economia.

stats