19/08/2019

Rècord de contractacions turístiques, rècord de precarietat?

2 min
Un guia explicant la ciutat als turistes a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

BarcelonaAl juny 2.200.000 persones van visitar Catalunya. La xifra suposa un increment del 2,2% respecte al juny del 2018 i posa de manifest que un de cada quatre turistes que viatja a l'Estat ve a Catalunya. Que més turistes visitin Catalunya implica que fan falta més persones al sector que dona serveis a aquests visitants. Per tant, calen més contractacions. Així, aquest mes de juliol hi ha hagut un rècord de nous contractes al sector a tot l'Estat. El nombre de treballadors donats d'alta a la Seguretat Social en activitats turístiques –hostaleria, restauració, agències de viatges, etc.– ha crescut un 3,5% al juliol i supera els 2,61 milions de persones, segons dades de Turespaña, l'organisme independent del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Aquesta xifra és la més elevada de la sèrie històrica i implica que els afiliats al sector turisme suposen ja un 13,6% del total d'afiliats de l'economia espanyola. El sector turístic a Catalunya ha donat feina a 8.600 persones més aquest mes de juliol en comparació al mateix mes de l'any passat, tot i que encara estem lluny d'Andalusia, que lidera el rànquing amb 15.300 contractacions més aquest juliol en comparació amb el del 2018. El turisme, doncs, es consolida com una font d'ocupació a Catalunya i a l'Estat. Aquesta és la cara de la moneda, però també hi ha una creu: una temporalitat que sovint es tradueix en precarietat.

Un de cada quatre contractes que es van signar al juliol té una durada inferior a la setmana, segons dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). La temporalitat s'imposa en el mercat de treball i en especial en el sector turístic. Mentre que l'any 2006 la durada mitjana de les noves contractacions del juliol era d'uns 74 dies –dos mesos i mig–, segons dades del SEPE, el 2013 aquesta xifra va baixar fins als 60 dies i ara s'ha arribat a 47 dies de contracte de mitjana.

Una altra dada preocupant és la contractació indefinida, que ha caigut a Catalunya per primera vegada des del 2013, en plena crisi econòmica, segons dades de Servei d'Ocupació de Catalunya. Durant els anys de bonança econòmica no s'han posat les bases per a la millora de l'ocupació, s'ha primat reduir la xifra de desocupats amb contractes temporals en lloc de fer-ho, per exemple, amb la contractació a temps parcial. Espanya és un dels països d'Europa amb menys feina a temps parcial.

És responsabilitat de tots, de les administracions i dels empresaris del sector, que l'ocupació vinculada al turisme sigui de més qualitat, és a dir, que siguin llocs de treball més estables, menys precaris i que garanteixin unes condicions laborals dignes. És necessari, doncs, que hi hagi inspeccions de treball als sectors de serveis al turisme. Si es milloren els serveis que s'ofereixen, també millorarà la qualitat del turisme que rebem. D'altra banda, és necessari no oblidar que el principal repte econòmic és tenir una economia d'alta productivitat i amb sous elevats.

stats