06/05/2019

Un autèntic extermini natural

2 min
Pila enorme d’envasos, sobretot de plàstic però també de llauna.

BarcelonaEl planeta Terra està patint un desgast ràpid i letal a causa de l'acció humana, cada cop més intensiva. El creixement de la població i l'augment exponencial del consum estan passant factura. El diagnòstic cada cop és més alarmant. Ja no s'hi val a dir que no cal fer alarmisme: comença a ser temerari negar tantes preocupants evidències científiques. Comença a ser imprescindible que hi hagi respostes concretes i eficaces, respostes serioses, efectives, globals i segurament radicals. Ens hi juguem el futur de la meravellosa biodiversitat que ha acompanyat la humanitat durant mil·lennis, i que ha fet possible el nostre progrés com a espècie. De fet, estem posant en perill el mateix futur de la humanitat. L'opinió mundial n'ha de ser conscient i ha d'exigir solucions.

L'estudi sobre l'amenaçada biodiversitat que acaba de fer públic l'ONU, fruit de tres anys de feina de 145 científics de 50 països, és devastador. Representa un rigorós esforç equiparable al que la mateixa ONU va promoure sobre el canvi climàtic. De fet, es tracta de posar en l'agenda pública mundial la pèrdua d'espècies naturals (d'animals i plantes) al mateix nivell que el canvi climàtic. Són dos problemes que van lligats i que no fan sinó incrementar la insostenibilitat del tipus de vida que globalment portem i de la pressió a la qual estem sotmetent el planeta. La conclusió a la qual els experts arriben és que cal canviar el model econòmic i de consum de l'últim mig segle. Si seguim igual, anem cap a l'extinció d'un milió d'espècies d'animals i plantes, cosa que al seu torn tindria uns imparables efectes col·laterals en cadena. O fem alguna cosa o ens encaminem cap a una imprevisible crisi ecosistèmica. En cinc dècades, un 75% dels entorns terrestres i un 66% dels marítims ja han estat greument alterats per l'home.

La sobreexplotació agrícola i pesquera, el canvi climàtic, la pol·lució, l'explotació d'organismes i l'impacte d'espècies invasores són les causes d'aquest extermini natural que pot ser, alhora, una via d'autodestrucció de la humanitat. El SOS és perfectament justificat. I és, alhora, una crida a la responsabilitat i, per tant, a l'esperança. Si volem, encara hi som a temps, encara hi ha sortida, però ens hi hem de posar. Hem d'apostar per un consum ambientalment responsable en tots els terrenys: des de l'alimentació fins a l'energia i la mobilitat, passant pel consum d'aigua i de territori. El 70% de la població mundial viu en ciutats que xuclen immenses quantitats de recursos naturals amb una gran voracitat i ineficàcia. La contaminació per plàstics s'ha multiplicat per 10 des del 1980. La tala de boscos ha crescut un 75% des del 1970. Més del 33% dels mamífers marítims estan en perill d'extinció. Dels 8 milions d'espècies que hi ha al planeta (un 75% són insectes), un milió estan amenaçades. Tot això és absolutament insostenible. No podem deixar als nostres fills un planeta inhabitable. El futur serà biodivers o no serà. Que tothom en prengui nota. Urgentment.

stats