03/01/2011

"Mas està al límit de l'estat de dret"

4 min
La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, en un moment de l'entrevista amb el diari ARA.

Alicia Sánchez-Camacho ha obtingut els millors resultats per al PP català al Parlament, però el pacte de CiU amb el PSC per la investidura l'ha deixada momentàniament fora de lloc. Ara prepara una ofensiva per la llengua i per la immigració.

Pacte d'investidura amb el PSC, fitxatge de Ferran Mascarell... Hi ha una sociovergència latent?

No. És una sociovergència evident. El senyor Mas ha començat malament. Els catalans el van votar per iniciar un canvi, per deixar enrere el tripartit, i ara va de la mà dels socialistes quan tenia altres opcions.

Es va sentir rebutjada per Artur Mas en el debat d'investidura?

No, jo li vaig dir que el PP és la tercera força política i que per sortir de la crisi som el partit decisiu. No el podran ajudar els socialistes, que han enfonsat Catalunya.

Li va sorprendre la inclusió del dret a decidir en el discurs?

Sí, perquè el senyor Mas en campanya no va parlar de cap transició. Hauria sigut molt més lleial si ho hagués dit abans. Va parlar de dret a decidir sense límits, és a dir, d'autodeterminació, quan ja havia estat escollit.

Vostè creu que Mas vol portar Catalunya cap a la independència?

I què vol dir, si no, quan parla de dret a decidir sense límits? Això és l'autodeterminació. El senyor Mas vol tornar a parlar de referèndums per la independència, de concerts econòmics sense dir quin model d'Espanya vol, està al límit de l'estat de dret perquè no vol complir un Estatut constitucional.

Però vostè volia ser el seu soci...

Per això no hem votat la investidura. No podem investir un president que vol portar Catalunya a una transició cap al dret a decidir sense límits i anar cap a la independència. No podem investir un president que no vol garantir un model educatiu amb llibertat i amb les nostres dues llengües. Mas sembla que vol reproduir els errors de Montilla.

El senyor Montilla no va parlar mai de dret a decidir...

Però es va posar al darrere d'una pancarta que deia "Som una nació, nosaltres decidim " . I el senyor Mas torna a posar ara a sobre de la taula els debats identitaris.

Mas diu que es lamina l'autogovern amb sentències com la del Suprem, que obliga que el castellà sigui vehicular a l'escola.

Ningú està laminant res, està donant riquesa cultural al poble de Catalunya, i la normalitat que es viu al carrer és la que volem a tots els indrets, també a l'escola.

El sistema d'immersió té un ampli suport parlamentari. Què ha de prevaldre, la voluntat democràtica o una sentència d'un tribunal X?

No és una sentència d'un tribunal X, estem parlant de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. I l'Estatut diu que el castellà ha de ser llengua vehicular a l'educació. Defensem un model educatiu trilingüe.

S'hauria de canviar el model educatiu català a partir de la sentència del TC sobre l'Estatut?

És evident. L'Estatut constitucional estableix que el castellà ha de ser llengua vehicular a l'escola. I a l'escola el tractament que hi ha ara del castellà és com si fos una llengua estrangera. El que s'ha de fer ara és establir un model educatiu en què el castellà també sigui llengua vehicular. Això és el que s'ha de complir, perquè ho diu l'Estatut, i així ho portarem al Parlament de Catalunya.

Per il·lustrar aquesta posició vostè continuarà parlant en castellà al Parlament?

Jo continuaré exercint la meva llibertat, perquè aquesta és la normalitat que hi ha al carrer, i ho volem traslladar al Parlament.

Vostè veu un acord tàcit entre CiU i el PSC per evitar una majoria absoluta del PP?

Si el senyor Mas vol donar suport a Zapatero i no a Rajoy s'equivoca. Està apostant pels perdedors, per un dels pitjors presidents de la història. I el senyor Mas està apostant per apuntalar Zapatero.

Mas vol acordar un pacte fiscal amb el govern que surti el 2012.

Si el que vol és el concert econòmic, que ho digui, perquè això requereix una reforma constitucional i això vol dir un altre model de país.

Però ja hi ha comunitats amb concert actualment...

Sí, però el tenen per la Constitució, i que jo sàpiga en 35 anys CiU no ha demanat mai el concert, ni ha demanat mai modificar la Constitució.

Però vostès donen suport al concert basc i no al català?

Donem suport al que està reconegut a la Constitució perquè ho vam acordar totes les forces polítiques, entre les quals CiU, que va donar suport al concert per al País Basc i no el va demanar per a Catalunya.

Està dient que el senyor Mas ja es pot oblidar que Mariano Rajoy li doni el concert?

Això ho ha de parlar amb el senyor Rajoy. Però el que Rajoy plantejarà és una millora del finançament per a tothom, per consens i en el marc de la Constitució espanyola.

La integració dels immigrants ha de ser per contracte?

Portarem al Parlament el contracte d'integració, de manera que els que no es vulguin integrar no tindran dret a l'arrelament, a la renovació dels papers. També presentarem un pla per a barris amb especials dificultats d'integració, que combini mesures policials, econòmiques i socials, amb l'ajut de mediadors.

Continuaran a les municipals amb la mateixa línia polèmica que han tingut a la campanya passada?

Els polítics hi som per parlar dels problemes reals, n'hi ha que ens van criticar i ara alguns alcaldes socialistes s'apunten a les propostes del PP perquè veuen que és el que demanen els municipis. A les municipals estem avaluant presentar-nos-hi amb marques pròpies en alguns municipis per sumar gent del territori.

stats