23/03/2011

El ribot del pressupost

1 min

Barcelona.Aquests dies els consellers reben la trucada més temuda: la del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que els cita per començar a parlar dels comptes i comprovar com s'està complint el decret de pròrroga dels pressupostos. Tots s'esforcen per presentar-s'hi amb els deures fets. El decret obliga la majoria de departaments a gastar només un 30% dels crèdits prorrogats, mentre que l'educació, la salut i la política social poden estirar fins al 60%, cosa que desmenteix l'acusació de l'oposició que es tracta d'una retallada lineal i indiscriminada. Els consellers volen carregar-se d'arguments per defensar millor la seva parcel·la. Després serà Mas-Colell l'encarregat de quadrar el sudoku, però la idea és premiar els més rigorosos.

El compromís del Govern és reduir el dèficit, que el 2010 ha estat del 3,85% del PIB, a l'1,3%. Això significa que els pressupostos del 2011 hauran de ser necessàriament inferiors als del 2010. Segons els càlculs del mateix Mas-Colell, la retallada de despesa serà de l'ordre d'uns 2.500 milions.

Alguns departaments, com el d'Empresa, no han concretat encara res de l'ajust. D'altres, com el d'Agricultura, ja han anunciat que aturen projectes com la nova seu del departament a Lleida o el de la Casa de la Pagesia (cosa que suposa un estalvi d'uns 4 milions). La majoria, però, han anat més enllà i han obert un debat públic sobre com i per on s'ha de retallar. Per això, al marge de la ribotada que aquí s'explica i analitza, cal tenir en compte que moltes de les mesures, tot i que es justifiquin per la crisi, seran definitives, estructurals. Perquè ningú dubta que cal retallar, però quant i com? Què salvem i què sacrifiquem? Aquesta és la qüestió.

stats