Publicitat
Publicitat

OBSERVATORI

El Llull, una plaça inútil?

S’aprofita la jubilació de Lluís Maicas per eliminar la delegació de l’IRL i integrar-la a l’IEB. No s’entén

Se n’ha donat molt poca informació i és mal d’entendre. A l’ARA Balears: “La delegació del Llull s’integrarà a l’Institut d’Estudis Baleàrics. Fanny Tur aprofitarà la jubilació de Lluís Maicas per eliminar el seu càrrec”. Al Diario de Mallorca : “Lluís Maicas deja la delegación del Llull por jubilación y Tur asume sus funciones”. Al cos d’aquesta notícia, tant a un diari com a l’altre, tot just hi trobam vuit línies, comptades. Unes paraules per dir que és una qüestió d’optimitzar recursos, d’austeritat i poc més, cosa que ja et deixa bastant perplexa. I unes altres paraules, en aquest cas a l’ARA Balears, en què es llegeix que és el mateix Lluís Maicas qui, com que es jubila el 31 d’agost, ha recomanat que no se li cerqui cap substitut, que la plaça és inútil. Vaja.

A Lluís Maicas, primer de tot, se li ha d’agrair l’honradesa d’admetre que la figura de delegat de l’Institut Ramon Llull (IRL) és prescindible. És exactament la imatge que ens ha donat durant els gairebé dos anys que ha estat al càrrec. A Lluís Maicas, el va nomenar el Govern balear el 20 de novembre del 2015 perquè, segons es va dir, l’Executiu necessitava un alt càrrec, equiparable a un director general, per gestionar la reintegració de les Illes a l’IRL i per impulsar activitats de promoció exterior de la cultura, coordinar accions amb la Institució de les Lletres Catalanes i amb l’Institut Català d’Empreses Culturals. Però totes aquestes funcions que en teoria tenia el delegat a Balears de l’IRL, que no són poc transcendents per a la cultura de les Illes, ara resulta que no necessiten ningú al capdavant, només la mateixa consellera, Fanny Tur, que ho és de Cultura, Esports, Transparència, Joventut, Participació, Política Lingüística i, almenys, també de Memòria Democràtica i de la qual depenen directament, a més, la radiotelevisió autonòmica i l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), entre d’altres.

Al marge que, per dir-ho suau, crida l’atenció que Lluís Maicas no hagi dit “suprimiu-me que no servesc per a res” durant aquests gairebé dos anys que ha cobrat el seu sou cada mes i hagi esperat que li arribàs l’edat de la jubilació, al marge d’això -deia-, a una li venen no poques preguntes al cap per a les quals m’hauria agradat tenir resposta en la informació que ha donat la Conselleria de Cultura sobre el tema.

Interrogants

És realment inútil la figura d’un delegat de l’IRL a Balears o l’ha feta inútil qui encara avui ocupa la plaça? No hauríem de pensar que la utilitat d’un càrrec és determinada per les funcions que té i perquè estigui disposat a treballar qui accepta aquesta missió? Com es podrà donar seguiment i compliment a la Declaració de Palma, qualificada d’històrica per l’acord entre els governs balear, català i valencià? Tindrà la mateixa dimensió? Si, com es diu, el que es vol és integrar la delegació de l’IRL a les Illes dins l’IEB... hi cap o serà com fins ara que no hem sabut quines funcions són d’una institució i quines les de l’altra? No és ben hora de definir la raó de ser de cadascuna, els seus objectius i les línies d’actuació? No és cert que en els nonats estatuts de l’IEB que va redactar l’equip de Ruth Mateu i Josep Ramon Cerdà, que van posar a exposició pública gairebé el dia abans de la seva dimissió/cessament, una de les coses que van preocupar va ser, precisament, l’acaparació de funcions, poder i control per part de la direcció de l’IEB, una de les quals era l’assumpció de la responsabilitat sobre la delegació de l’IRL? Pot la consellera Fanny Tur assumir més responsabilitats? Què hauríem dit si aquesta decisió d’eliminar la delegació balear de l’IRL l’hagués presa el PP? No hauríem dit que és una manera de rebaixar la importància del Llull en la promoció exterior de la cultura de les Illes? No hauríem fet un centenar d’articles aixecant la veu i aixecant-la fort? No està servint el Govern d’esquerres amb safata de plata al PP, en cas que torni a governar, un abandó de les relacions culturals entre els Països Catalans, sense haver de fer gens de renou? I encara una més: hi ha hagut una reincoporació real de les Illes dins l’IRL? Quina participació hi tenim realment?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF