IMPLICACIÓ SOCIAL
Misc 01/11/2014

Steve McCurry i el retrat del milió de dòlars

i
Catalina Serra
2 min
Steve McCurry, dijous, abans de la conferència a Barcelona.

Un auditori, el de RBA, tan ple que la meitat de les 600 persones van veure la conferència a través d’una pantalla. Un fotògraf, Steve McCurry, d’aquells que provoquen noves vocacions per la passió amb què explica la seva professió. I un retrat, el de la nena refugiada afganesa que el 1985 va ser portada del National Geographic, la revista en què treballa des de fa 34 anys, i que s’ha convertit en una de les icones de la fotografia del segle XX. Fa trenta anys d’aquella imatge i la revista fa festa grossa. La conferència de dijous a la nit a Barcelona en va ser una prova.

McCurry es va posar de seguida el públic a la butxaca i com un encantador de serps va fer un recorregut en ziga-zaga per una trajectòria plena de vida i viatges. De la nena afganesa en va parlar al final. La va retratar el 1984 en un camp de refugiats del Pakistan, en plena guerra contra els russos, i la va retrobar el 2002, ja vestida amb burca, casada i amb tres fills. Milions de persones la coneixien però ella no havia vist mai el seu retrat. La revista li ha ofert des de llavors tot tipus d’ajuda i, a través d’una fundació que canalitza les aportacions dels lectors, manté una escola per a nenes a Kabul que va costar un milió de dòlars, mostra del valor icònic, i real, de la imatge.

McCurry va donar uns quants consells: “Segueix la teva passió; envolta’t d’un bon equip, ja que en dependrà la teva vida i la teva obra; fes un diari de bitàcola per analitzar el que fas i per trobar la història, i, per descomptat, forma part de la conversa, implica-t’hi”. És important documentar el món, diu, no només per deixar constància de com era, sinó, també, “per si pots influir una mica per canviar-lo”.

stats