OBSERVATORI D'EUROPA
Misc 23/09/2012

Primer, refer la fractura europea

i
Carme Colomina
2 min
El llavors president francès Charles de Gaulle i el canceller Konrad Adenauer a Bonn el 1961.

"No podem fer una truita federal amb els ous durs de les velles nacions d'Europa", desconfiava el general De Gaulle. Ara que Europa recupera el vell somni federal, l'escepticisme francès s'ha fet encara més profund.

Vint anys després del Tractat de Maastricht, que va donar el tret de sortida a la creació de l'euro, una enquesta publicada fa poc pel diari Le Figaro assegurava que si els francesos haguessin de votar avui aquell text guanyaria el no. La victòria per la mínima (51% a 49%), que va salvar el coll de François Mitterrand, es convertiria avui en un 64% a favor del no. Una majoria clara de francesos creuen que la Unió Europea va en la mala direcció. Gairebé un de cada tres culpa l'euro de la falta de competitivitat econòmica i l'atur. El 89% el fan responsable de l'encariment dels preus. "França està dividida en dos" quan es tracta d'Europa, assegurava el responsable de l'enquesta, i "la crisi ha accentuat la fractura a l'interior de la societat francesa".

Els fantasmes socialistes

És la França que va rebutjar la Constitució Europea el 2005 la que s'ha anat imposant. Aquest cop, però, els socialistes són al poder. François Hollande ha d'aconseguir que d'aquí uns dies l'Assemblea francesa aprovi el tractat per l'austeritat a la zona euro, que va negociar Nicolas Sarkozy. Els vells fantasmes de l'esquerra han despertat. Aquell partit socialista dividit en dos intenta avui acotar les rebel·lions internes. Aquest cop, el ministre d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, i el responsable d'Afers Europeus, Bernard Cazeneuve, que fa set anys van liderar el no a la Constitució Europea, defensen el text heretat de Sarkozy. "Els francesos s'han desenamorat d'Europa", admet encara Cazeneuve. Però l'Assemblea, amb els vots majoritaris de la dreta i l'esquerra, ratificarà a principis d'octubre el tractat per imposar una austeritat i un rigor als països de l'euro que el mateix Hollande intenta esquivar.

Europa es fa cada cop més interdependent, mentre els europeus se n'allunyen. Els països de la moneda única han cedit a Brussel·les un poder de control sobre les finances dels estats sense precedents. Onze ministres d'Afers Exteriors de la UE s'han reunit per imaginar una Europa federal i, quan encara es debat el pacte per l'austeritat, la cancellera Angela Merkel diu que cal anar pensant en un nou tractat que reguli tota aquesta nova cessió de sobirania. Costa molt d'imaginar la UE del futur quan la crisi amenaça la del present. Costa encara més d'imaginar-la si els ciutadans no la segueixen.

stats