23/04/2012

Les eleccions franceses debiliten el lideratge de Merkel

2 min
Les eleccions franceses debiliten el lideratge de Merkel

La sort d'Angela Merkel es decideix aquests dies a França i els Països Baixos. Pendent de la segona volta de les presidencials franceses i amb una crisi de govern a Holanda per culpa de la política de retallades que havia d'aplicar l'exectiu liberalconsevador de Mark Rutte, Berlín veu com l'Europa de l'austeritat trontolla.

François Hollande, guanyador de la primera volta francesa, està decidit a reformar el pacte fiscal que haurien de complir tots els països de l'euro. El candidat socialista diu que impedirà que l'Assemblea Nacional francesa ratifiqui aquest tractat si no hi ha una modificació clara a favor de noves polítiques de creixement. Si guanya, ja ha assenyalat en el calendari la data del 28 i el 29 de juny, la cimera europea en què estaria disposat a batallar per un canvi de tractat.

Hollande sent, a més, que cada cop té més veus a favor seu, i apunta cap al Fons Monetari Europeu i l'administració Obama, que han criticat obertament una política d'austeritat que, consideren, ofega el creixement. Tot i això, el candidat socialista ha anunciat que el seu primer viatge com a president seria a Berlín.

Des de l'entorn de la cancellera també apunten que una reelecció de Sarkozy obligaria a repensar l'actual entesa franco-alemanya. Primer, perquè el president ha promès durant la campanya reformar el paper del Banc Central Europeu perquè s'ocupi, no només del "control de la inflació, sinó també de la plena ocupació i del creixement". Alemanya hi està totalment en contra.

També hi hauria canvis per una qüestió de reequilibri de forces en el duet Merkozy . Un Nicolas Sarkozy guanyador se sentiria reforçat davant una Angela Merkel atrapada en una coalició de govern amb els liberals en hores baixes, i amb eleccions previstes per al 2013.

Crisi holandesa

La política de retallades ha fet caure un altre aliat important de Berlín. Dissabte, la coalició de centredreta holandesa va llançar la tovallola incapaç d'aconseguir un acord sobre el nou pressupost que havia d'aplicar serioses retallades per rebaixar el dèficit. El primer ministre liberal, Mark Rutte, ha deixat la porta oberta a una convocatòria anticipada d'eleccions després que l'extremadreta euroescèptica de Geert Wilders -de qui depèn des de l'octubre del 2010- es negués a donar suport a les noves mesures d'austeritat.

Els Països Baixos, una de les últimes economies de l'euro que encara conserva la triple A, han vist com la seva situació s'ha deteriorat ràpidament els últims mesos. La població holandesa és, des de fa temps, molt crítica amb els rescats de Grècia i Portugal, i el seu govern havia defensat l'enduriment d'unes xifres econòmiques que ara no poden complir.

stats