22/01/2012

Super Mario ja mana a Europa

2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Mario Monti.

El duet Merkozy ha quedat superat per un nou triumvirat. En només dos mesos Itàlia ha tornat a la taula dels grans, i l'arrogància, els estirabots i els escàndols de Silvio Berlusconi semblen ja molt lluny en el temps. Lluny d'una època en què la política italiana era un circ lamentable i el seu primer ministre un personatge incòmode per a la resta de la Unió Europea.

"Hi havia una necessitat oculta entre els italians de tenir un govern avorrit que intentés dir la veritat sense l'argot dels polítics", diu Mario Monti. Ell és l'home avorrit que encapçala aquest govern tecnocràtic. El professor que ha aplicat un programa de reformes dràstiques i que intenta acabar amb alguns dels privilegis i drets adquirits de sectors fins ara intocables a Itàlia. El país trontolla, però la popularitat del govern continua a l'alça i els mercats en calma. L'excomissari europeu, que es va enfrontar a Microsoft, Alstom i General Electric, brega avui per liberalitzar els serveis públics italians. Taxistes, ferroviaris, carters i farmacèutics estan en peu de guerra.

Monti era la peça que necessitava Itàlia, i Europa també. L'home de confiança que intenta pacificar la tercera economia de la zona euro i que en només dos mesos ha aconseguit amorosir el discurs d'austeritat d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy. "Amb l'austeritat no n'hi ha prou, ni tan sols per a la disciplina pressupostària, si no s'aconsegueix també recuperar l'activitat econòmica amb un índex decent de creixement", insistia Monti aquesta setmana davant la City de Londres. El dia 30, a la cimera que ha d'aprovar el nou pacte fiscal per als països de l'euro, la UE parlarà també de com crear ocupació.

L'agenda de Monti treu fum. En qüestió de setmanes s'ha entrevistat amb la cancellera alemanya i el president francès; amb el primer ministre britànic, David Cameron; la directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde; i el president del Consell, Herman van Rompuy. A Berlín, Merkel va cantar les excel·lències de la feina de l'italià. A les imatges se la veia relaxada i somrient. Monti és avui el tercer home en aquest directori que des de fa mesos regeix els destins de la moneda única. Fins i tot s'ha ofert a estendre la mà a David Cameron perquè la Gran Bretanya no quedi despenjada de la nova Europa que està en construcció.

Monti dóna suport a Sarkozy en la demanda d'eurobons. I si cal plantejar una taxa Tobin per a les transaccions financeres a Europa, ell coneix el tema de primera mà. Per algun motiu va ser alumne de James Tobin durant els seus anys d'estudiant a Yale.

Monti és l'home pont. I no només perquè el seu pas per la política és transitori. El diari La Reppublica recollia les paraules d'un membre del govern italià que, després de la trobada de Monti i Sarkozy a París, deia: "Merkel ha d'entendre que ara som dos". Probablement Merkel està encantada d'haver ampliat el cercle d'amics.

stats