08/04/2012

Presidents, candidats i Bombers piròmans

2 min
Jacques Delors va acusar els líders europeus d'estar "matant Europa" i de ser "moralment responsables" de la crisi.

L'ombra de Jacques Delors és allargada, però la nostàlgia i la crisi l'han agegantat. L'antic president de la Comissió -pare de la unió monetària, del mercat únic, del Tractat de Maastricht i de l'intent fracassat de crear una política de defensa comuna- ja té 87 anys i un cap prou clar per seguir portant la contrària en aquesta Europa de discurs únic.

Els líders europeus "estan matant Europa", va denunciar Delors la setmana passada al Parlament Europeu. Els caps d'estat i de govern són "moralment responsables" d'aquesta crisi econòmica per la "cacofonia dels últims tres anys", deia el vell socialista francès mentre assenyalava amb el dit el duet Merkozy . N'hi va haver per a tothom. Al president del Consell, Herman van Rompuy, el va acusar de no defensar el bé comú. A José Manuel Durao Barroso -que avui ocupa el càrrec que Delors va exercir durant deu anys- el va titllar de "bomber piròman" perquè, cada cop que es llança sobre els governs que diuen que no poden fer més, atia la por dels mercats.

Mentre l'expresident de la Comissió arengava els líders socialdemòcrates a l'Eurocambra, Berlín ja havia començat a negociar amb el seu hereu polític.

La política europea viu pendent de les eleccions presidencials franceses. Les enquestes que auguren una victòria del president Sarkozy a la primera volta també confirmen que el socialista François Hollande s'imposarà a la segona.

Arremangat en la campanya, Nicolas Sarkozy s'ha oblidat d'aquell suport incial que va arrencar d'Angela Merkel, i ella ha decidit preparar-se per a un futur diferent. Des de Berlín, es limita a somriure quan la premsa li pregunta amb malícia per què no ha rebut cap invitació als mítings del seu aliat. Aquella suposada entente -en què segons el setmanari Der Spiegel participaven també David Cameron i Mariano Rajoy- per no rebre Hollande a les cancelleries europees s'ha evaporat.

Hollande ja no fa por

Encara no ha arribat al poder i ja modula el discurs. El candidat socialista, que va obrir la campanya prometent que reescriuria el pacte fiscal que vol imposar més austeritat a l'eurozona, ja ha deixat caure la "renegociació". Des del govern alemany van pressionar Hollande perquè rebaixés el to d'unes promeses que encenien Berlín. A canvi, Angela Merkel buscaria una entesa bona per a tothom. La cancellera necessita el vot dels sociademòcrates alemanys de l'SPD per aconseguir la majoria de dos terços que cal perquè el Bundestag ratifiqui el tractat. Hi ha contactes en marxa.

Pierre Moscovici, antic ministre francès per a Afers Europeus i cap de campanya d'Hollande, confirmava dimarts que ja no volen renegociar el tractat. N'hi haurà prou amb un afegit que el complementi. Brussel·les ja estaria treballant en l'esborrany d'un text, parlant de creixement i ocupació, per si es concretés la victòria d'Hollande. Així és la política europea en estat pur.

"Cada dia m'he de recordar quan em llevo que no som a l'època de Jacques Delors", confessa un alt funcionari de la Comissió Europea després de més de 25 anys a Brussel·les. Delors encara clama, però l'ombra d'Angela Merkel és omnipresent.

stats