19/05/2013

Objectiu: l'Aràbia Saudita

2 min
Maniobres d'un tanc blindat Leopard en un camp militar de Saragossa.

Barcelona.Espanya va exportar 2.431 milions d'euros en armament l'any 2011, segons dades de la secretaria d'estat de Comerç. La xifra suposa menys del 5% del total de les exportacions espanyoles, però en plena recessió econòmica qualsevol contracte és una injecció d'oxigen, i el govern espanyol s'ha llançat a una autèntica ofensiva per trobar mercat on sigui i sense filar prim en les violacions dels drets humans que cometi el possible país comprador. "Res és perfecte en la política i en el món", admetia el ministre de Defensa, Pedro Morenés. Per això, Madrid ha desplegat tots els seus recursos -mediació de la princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein inclosa i modificacions legislatives a mida a cop de decret llei- per aconseguir un multimilionari contracte amb l'Aràbia Saudita, un dels primers compradors d'armes al món.

Espanya vol vendre a l'exèrcit saudita 250 tancs blindats Leopard 2E, que fabrica l'empresa Santa Bárbara, per valor de més de 3.000 milions d'euros, que permetrien doblar de cop el total dels ingressos anuals per les exportacions d'armes. Espanya té ara per ara un altre rival (sembla que amb més opcions) que vol el contracte: el govern de Berlín. A més, la llicència dels Leopard és alemanya.

El ministeri de Defensa obvia, a més, que la llei sobre comerç d'armes del 2007 prohibeix vendre material militar a països on hi ha risc que l'utilitzin per reprimir la seva població i on es violin els drets humans. Espanya fa ulls clucs als informes d'Amnistia Internacional que acusen la monarquia saudita d'haver reprimit amb violència qualsevol intent de protesta que hi ha hagut des de l'inici de les revoltes àrabs. El mateix ha passat a Bahrain, un altre país receptor de les exportacions d'armes espanyoles.

La "idiosincràsia" saudita

La resposta de Morenés a les denúncies de les organitzacions no governamentals és, com a mínim, curiosa. "Crec que a l'Aràbia Saudita hi ha una evolució, des de la seva idiosincràsia", va dir el ministre ara fa just un any després de visitar Riad per negociar la venda més important d'armes que Espanya hauria aconseguit mai. Abans el govern de Madrid ja havia fet arribar un Leopard als saudites perquè el provessin al desert.

Diverses ONG han demanat explicacions a Morenés per l'operació, alhora que denuncien altres vendes "especialment preocupants", com l'exportació d'armes de caça i tir esportiu en països com Ghana i Colòmbia, on se sospita que el material s'acaba utilitzant en conflictes armats. "Com que la crisi és tan demencial" -explica Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau- "hi ha una voluntat expressa per part de l'Estat d'aprofitar qualsevol oportunitat de venda d'armes on sigui". Amb aquest objectiu, el ministeri de Defensa ha reorganitzat també els 39 agregats militars que té al món per obrir-se a nous mercats com Indonèsia, els Emirats Àrabs Units i el Perú.

stats