25/12/2011

Improvisant Europa

2 min
Hollande intentarà parar els peus al president Sarkozy en la cursa per l'Elisi.

"Brussel·les viu en una permanent improvisació. Ningú havia previst que la cimera del 8 i 9 podia sortir per aquí -ironitzava fa poc un alt funcionari europeu-. Ara estem omplint de contingut les improvisacions". El gran acord franco-alemany per a una unió fiscal es posarà sobre paper i es convertirà en el nou text sagrat del rigor, sense més oposició que els atacs furibunds de l'euroescepticisme i les crítiques amb sordina de la socialdemocràcia.

"A Alemanya, no hi ha cap discurs alternatiu. L'única opció vàlida és exportar a tota la UE el model alemany", explica una politòloga berlinesa. El debat ideològic se sent orfe de propostes que vagin més enllà de l'austeritat. Fins i tot des de la socialdemocràcia alemanya es reconeix que entre els economistes de renom a la terra d'Angela Merkel potser només "n'hi ha un parell o tres que encara defensin el keynesianisme". Mentrestant, l'euroescepticisme alemany s'organitza i es planteja la creació d'una nova força política per a les eleccions del 2013. Al capdavant hi ha Hans-Olaf Henkel, l'antic president de la patronal alemanya que l'any passat va copar llibreries i mitjans de comunicació amb un llibre contra l'euro titulat Salveu els nostres diners!

A França, el candidat socialista, François Hollande, lidera l'oposició al Tractat. Vuit de cada deu votants del seu partit volen que l'aspirant a l'Elisi renegociï l'acord si guanya les eleccions presidencials del mes de maig, i Hollande ha anunciat que així ho farà.

Sarkozy creix, Merkel resisteix

Hollande, aspirant a "president normal", ha trobat en aquest nou Tractat que espanta el 52% dels francesos una bona manera de recuperar l'avantatge als sondejos sobre Nicolas Sarkozy. Però el president sortint sempre creix en el cos a cos. "Em sembla còmica aquesta idea de voler renegociar un Tractat que ja estarà firmat per 26 caps d'estat i de govern", ha respost amb condescendència Sarkozy. L'inquilí de l'Elisi està preparat per al combat. Primer va tombar el britànic David Cameron. Ara l'objectiu és Hollande, abandonat a la seva sort en una Europa sense lideratges socialdemòcrates. Per si no era prou evident, aquesta setmana l'excanceller alemany Gerhard Schröder, de l'SPD, ha donat públicament suport a Sarkozy.

Angela Merkel també resisteix. Una enquesta recent als 500 líders polítics i empresarials més influents d'Alemanya assegura que el 70% considera que Merkel és una cancellera "forta" i que està fent una bona gestió de la crisi de l'euro. Només un de cada deu encara pensa que la zona euro es pot trencar.

La fortalesa de Merkel topa, però, amb la fragilitat del seu govern. Les possibilitats del futur Tractat depenen d'una UE amb múltiples divisions i alguns processos electorals a l'horitzó. El calendari francès d'un Sarkozy que vol arribar a les presidencials investit de salvador de la unió monetària forçarà el ritme frenètic de les negociacions. Pel camí, però, caldrà vigilar de prop el Regne Unit. S'hauran de tenir en compte les pors irlandeses a un nou referèndum. Tenir cura de no encendre els sectors euroescèptics d'Hongria, Holanda, Finlàndia o la República Txeca. I creuar els dits perquè els mercats continuin afluixant la pressió especulativa sobre el deute italià i espanyol. Improvisar no és fàcil. Construir Europa pensant en interessos electorals, tampoc.

stats